voor Holten, door Holten

Archief Nieuwsblad nu in Oudheidkamer

0
Holten – Het Holtens Nieuwsblad is bijzonder. Niet alleen voor de Holtenaren, want het is één van de weinige betaalde nieuwsbladen in ons land. In 1949 ontstaan uit onvrede over de weinige aandacht voor Holten in de bestaande kranten. Holten ligt immers op de grens van Twente en Salland, en viel daardoor nogal eens tussen wal en schip.
 
Er werd destijds een Stichting Holtens Nieuwsblad opgericht, die als uitgever optrad. Henk Bijers en Jan Wiggers namen de redactie van het nieuwsblad voor hun rekening. In 1976 werd het Holtens Nieuwsblad verkocht aan Van der Loeff, destijd uitgever van het dagblad Tubantia. Nu geeft Wegener het nieuwsblad uit dat nog altijd 1.500 abonnees telt.

Het Holtens Nieuwsblad heeft in de voorbije 58 jaar een goed beeld gegeven van het dorpsleven. Vandaar dat de Oudheidkamer Hoolt’n al een tijdje zat te vlassen op het archief van het nieuwsblad. "Het was ons bekend dat er meerdere collecties in Holten aanwezig waren", aldus voorzitter Jan Beumer. Bij het opruimen kwamen ambtenaren in het gemeentehuis zo’n collectie tegen. "We hebben geprobeerd die in handen te krijgen, maar tevergeefs. De meningen waren te verdeeld bij de gemeente. De één wilde het krantenarchief wel weggeven, de ander volstrekt niet."

Toen kwam het aanbod van de Stichting Holtens Nieuwsblad zelf. Het krantenarchief mocht naar de oudheidkamer. "En daar zijn we ontzettend blij mee", aldus voorzitter Beumer.

De overhandiging viel zaterdag mooi samen met de viering van het twintigjarig bestaan van de Oudheidkamer Hoolt’n. Voorzitter Herman Beldman van de nog immer bestaande Stichting Holtens Nieuwsblad deed de officiële overdracht, maar Teun Deijk stal de show door verkleed als dorpsomroeper met veel kabaal de overdrachtsverklaring te presenteren. "Handen af van de Hoolter kraante", verkondigde Deijk. Hij liet de vertegenwoordigers van beide stichtingen beloven dat ze zuinig zullen zijn op het Holtens Nieuwsblad, zowel in de oude als de nieuwe vorm.

Vervolgens werd de collectie overhandigd. Symbolisch, met de eerste (dunne) jaargang. De overige jaargangen zijn nu in de oudheidkamer in te zien. Flinke stapels kranten zijn het inmiddels. Van elk nieuwsblad werd er sinds 1949 eentje bewaard en de jaargangen zijn apart ingebonden.De overdracht van het krantenarchief van het Holtens Nieuwsblad was slechts het begin van een feestelijke open dag die druk werd bezocht. In de raadszaal en elders in het oude gemeentehuis waren op publicatieborden historische verhalen en advertenties uit het Holtens Nieuwsblad te bekijken.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.