Jaarpaal Wereldtijdpad in teken vluchtelingenproblematiek

HOLTEN – Zaterdag 22 oktober onthult wethouder Cornelissen van gemeente Rijssen-Holten jaarpaal 2015 van het Wereldtijdpad. Het kunstwerk is ontworpen door Aebele Trijsburg. De kunstenaar heeft zich laten inspireren door de komst vorig jaar van honderdduizenden vluchtelingen naar Europa. De onthulling vindt plaats op de Kalfstermansweide in het centrum van Holten.

Oktober is de nationale Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Grenzen’. Vrouwen, mannen en kinderen die het geweld in hun land ontvluchten ervaren als geen ander wat grenzen zijn. De komst van honderdduizenden vluchtelingen naar Europa en de reactie daarop van de mensen hier, beheersten vorig jaar maandenlang het nieuws.

Op de informatiekubus van jaarpaal 2015 zijn spraakmakende gebeurtenissen van vorig jaar te lezen. Zo is de unieke vondst in Dalfsen van een groot gravenveld uit de Steentijd vermeld. Ook de opening van de 500 meter lange Salland-Twentetunnel in Nijverdal wordt gememoreerd net als het faillissement van warenhuis V&D, de signalering van de eerste wilde wolf in ons land sinds 1879 en het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs. En natuurlijk is er aandacht voor de duizenden Syriërs die op de vlucht sloegen voor oorlogsgeweld, de afgeladen vluchtelingenbootjes op de Middellandse Zee en de protesten tegen de komst van zoveel asielzoekers.

Toen kunstenaar Aebele Trijsburg (Barchem, 1991) opdracht kreeg een sculptuur voor jaarpaal 2015 te ontwerpen, was voor hem al snel duidelijk dat hij niet om de vluchtelingenproblematiek heen kon. Maar hoe beeld je de situatie en de wanhoop van een oorlogsvluchteling uit? Iemand die huis en haard verlaat en zich hals over kop uit de voeten maakt. Dat laatste vaak letterlijk want vervoer is meestal niet beschikbaar of te riskant. Dat bracht de kunstenaar op het idee de situatie waarin vluchtelingen verkeren te verbeelden als benen die geen grond hebben om op te staan. Een simpel maar ook trefzeker beeld van de gemoedstoestand van mensen die het spoor bijster zijn.

Jaarpaal 2015 wordt zaterdag 22 oktober om 15.30 uur officieel onthuld. Dat gebeurt door wethouder Roland Cornelissen die onder andere de opvang van vluchtelingen in de gemeente Rijssen-Holten in portefeuille heeft. Plaats van handeling: de wandelpromenade ter hoogte van de Aldi in het centrum van Holten.

De nieuwe jaarpaal is onderdeel van de rij kunstpalen op de Kalfstermansweide in hartje Holten. Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft de Stichting Wereldtijdpad een jonge kunstenaar de opdracht gegeven een bijzondere jaarpaal te ontwerpen. Dat gebeurt in de traditie van Jo Nagelhout, voormalig huisarts in Holten, die midden vorige eeuw kunstenaars naar het dorp haalde om er te werken. Het resultaat is nog steeds te bewonderen in het Kulturhus waar de collectie Nagelhout een eigen expositieruimte heeft.
Het Wereldtijdpad is het wandelpad tussen Rijssen en Holten waarlangs voor elk jaar van onze jaartelling een paaltje is geplaatst met informatie over gebeurtenissen in het betreffende jaar: een soort open-lucht-tijdbalk waarlangs wandelingen rond diverse thema’s zijn uitgezet (wereldtijdpad.nl).

Jaarpaal 2015 is tot stand gekomen met steun van de gemeente Rijssen-Holten, ING Goede Doelenfonds, Martijn van den Hengel (Rijssen), IKOconsult (Almelo). Verder danken we Echte Bakker Nijkamp (Holten) en Grand café Tastoe (Holten).

Reacties zijn gesloten.