Markt Holten wederom ter discussie

0

HOLTEN – De herinrichting van de Kalfstermansweide en de Dorpsstraat, welke in het kader van ‘Nieuw Hart voor Holten’ wordt uitgevoerd, brengt naast de nodige antwoorden ook heel wat vragen met zich mee.

Waar moeten we straks laden en lossen? Waar kunnen we parkeren? En krijgen we een straatmarkt of toch een pleinmarkt? Vragen die de gemoederen van winkelend en ondernemend Holten bezighouden.

De CDA-fractie van de gemeente Rijssen-Holten wil de boot dan ook niet missen. Nu in het kader van het grootschalige project de herstructurering van de Dorpsstraat wordt vastgelegd, moet er volgens CDA’er Roland Cornelissen onderzocht worden of er draagvlak is voor een verhuizing van de vrijdagmarkt van de Smidsbelt naar de Dorpsstraat. „Ik wil niet dat de wethouder de Dorpsstraat volledig ingericht heeft en dan gaat kijken of er een markt mogelijk is.”

Ook de PvdA kan zich vinden in deze redenatie en spreekt alvast haar standpunt uit. „Wat ons betreft kan de markt naar de Dorpsstraat”, aldus Remi de la Haye. Waarop Cornelissen reageert: „Ik zeg niet dat de markt er móet komen, maar ik wil wel een onderzoek voordat we voor een voldongen feit staan.”

De verhuizing van de warenmarkt wordt serieus overwogen. „We houden er met de straatinrichting rekening mee dat er ooit een markt in de Dorpsstraat kan komen”, legt wethouder Ab Stegeman uit. De wethouder doelt hierbij onder meer op het toewijzen van parkeerplekken en het plaatsen van lantaarnpalen. „Maar de Dorpsstraat zou op de betreffende vrijdagmiddagen afgesloten worden voor verkeer en ook daar moeten we rekening mee houden.”

De Holtense marktondernemers zijn in hun nopjes met de op handen zijnde ontwikkelingen. „Wij staan heel positief tegenover een verhuizing naar de Dorpsstraat”, vertelt koopman Wim Wiefkers, die de marktkooplieden vertegenwoordigt in de gemeentelijke marktcommissie. „Het zou leiden tot meer wisselwerking tussen ons en de gevestigde ondernemers.”

Daar zijn de meningen echter over verdeeld. De Holtense Handels Vereniging (HHV) plaatst grote vraagtekens bij een eventuele verhuizing van de markt naar de door hen geliefde Dorpsstraat. „Ik kan de opmerking van Roland Cornelissen niet goed plaatsen”, zegt woordvoerder Jan Herman ten Velde. „Fysiek is het nu onmogelijk de markt naar de Dorpsstraat te verplaatsen. De rond- en randwegen zijn pas over twee jaar klaar. In dit stadium is het nog veel te vroeg hier een discussie over te voeren.” Het CDA kan een dezer dagen dan ook een telefoontje van HHV verwachten. Sluit HHV de verhuizing uit? Ten Velde wil graag de effecten van de nieuwe verkeersstroom in kaart hebben. „Over twee jaar schuiven we zeker weer aan tafel.”

Marktkoopman Wim Wiefkers geeft te kennen dat een verplaatsing in goed overleg moet gaan met de gevestigde winkeliers welke vertegenwoordigd zijn in de HHV. „Ook moet de Dorpsstraat geschikt zijn voor de markt en dat is pas te zien na herinrichting.”

De eventuele verhuizing kent veel haken en ogen. Op de multifunctionele straat, waar onder meer wordt gewandeld, gereden, geladen én gelost, wordt nog geen stempel gedrukt. En een antwoord op de vraag of er een straatmarkt of een pleinmarkt komt houdt Holten voorlopig nog tegoed. „Ik verwacht dat we de discussie in 2014 kunnen hervatten”, stelt wethouder Stegeman.

Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.
bron (tubantia)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer