Klaas van Aken wint Maestro 2018

Foto's: Gerrit Willems
1

De Holtense Muziek vereniging (H.M.V.) organiseerde afgelopen zaterdag weer haar bijna traditionele Maestro concert. Zes holternaren werden uitgedaagd het dirigeerstokje ter hand te nemen en het orkest te leiden.

Dit keer waren dat Dick Schuppert, Marloes Haanstra, Laurens Jan Stam, Sabrine Deijk, Mark Wander Drent en Klaas van Aken. Deze kandidaten werden dit jaar eerst al eens overvallen door de organisatoren van Maestro, met de vraag of zij mee wilden doen. Deze kandidaten zeiden spontaan ‘Ja’ op de vraag, nog niet goed wetende wat het allemaal in zou houden. De kandidaten krijgen eerst instructies van de vaste dirigent van H.M.V. Michelle Wassing. Waarna er op een repetitieavond het orkest geleid mocht worden. Dat dit iets anders uitpakt als dat men had gedacht was wel te verwachten want de zweetdruppeltjes kwamen op menig Maestro’s voorhoofd gepareld.

Uiteindelijk mochten de Maestro’s in spé afgelopen zaterdag, na een generale repetitie voor het orkest staan. In een totaal uitverkocht Kulturhus stonden de kandidaten voor het orkest en kon het publiek via een groot scherm alle grimassen, en bewegingen van de kandidaten goed volgen. In de Greenroom zat intussen de rest van de kandidaten, waar ook de beelden zichtbaar waren, de verrichtingen van de medekandidaten te volgen. Na loting door de mede presentatrice Camilla Heeregrave werd als eerste Dick Schuppert voor het orkest gezet. Met als hoofdthema film had hij het stuk ‘Meet the Flintstones’ op de lessenaar staan, gekleed als Fred Flintstone, dirigeerde hij H.M.V.. Erik Rensen, de co- presentator, kondigde vanuit de zaal de kandidaten aan en verzorgde aan het eind voor een klein interviewtje. Vervolgens mochten de andere kandidaten hun kunsten laten zien.

Dat er ook aan de performance was gedacht lieten Marloes Haanstra en Sabrine Deijk goed zien. Marloes ‘Little Mermaid’ (kleine zeemeermin) kwam in een speciale zeemeerminnen rok voor het orkest en Sabrine ‘Alladin’ had haar zoontje omgetoverd tot een ware prins Alladin.

Laurens Jan, Klaas en Mark Wander kozen voor een chique, klassiek rokkostuum en stonden er als ware dirigenten op de dirigeer plek het orkest te leiden. Dat er is geoefend was door het orkest wel te merken, de Maestro’s hadden het geheel goed onder controle. Door een deskundige jury, Willeke Coster (H.M.V. lid) , Alike Jonkman (dirigente) en Daphne de Jong (Maestro 2016) werden de kandidaten beoordeeld op de technische aspecten van een dirigent, de zaal kon tijdens de pauze door middel van een lot zijn favoriete stem uitbrengen.

Na de pauze werd bekend welke 3 kandidaten door gingen naar de finale, dat waren Dick Schuppert, Marloes Haanstra en Klaas van Aken, allen dirigeerden het zelfde stuk ‘Gabriellas Sang’. Hierdoor kregen de finalisten de mogelijkheid om goed te laten zien wat zij geleerd hadden van het eerdere jury rapport. In drie verschillende versies werd het stuk door de kandidaten gedirigeerd. In de tussentijd dat het orkest onder leiding van hun eigen dirigent een nummer speelde trok de jury zich terug voor beraad.

Uiteindelijk werden alle kandidaten bedankt voor hun inzet en kwam als grote winnaar Klaas van Aken uit de bus. Zonder enige muzikale kennis, volgens hem, wist hij publiek en jury te overtuigen van zijn kunnen. H.M.V. is de kandidaten dankbaar voor de medewerking en ziet tevreden terug op een zeer geslaagde avond. Na afloop werd er door publiek, kandidaten en orkest leden, onder het genot van een welverdiende borrel, kostelijk in geuren en kleuren alle gebeurtenissen doorgenomen. Veelal tot grote hilariteit.

1 reactie
  1. Ans Stegeman
    Ans Stegeman zegt

    Gefeliciteerd Klaas!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.