voor Holten, door Holten

Vloekverbod blijft gehandhaafd

4

HOLTEN – Er zal in de praktijk nooit iemand voor worden bekeurd, maar vloeken blijft verboden volgens de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Rijssen-Holten.
Dat is de uitkomst van een scherpe discussie, die gisteravond in de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Zaken (ABZ) werd gevoerd.

PvdA-raadslid Rob Meijerink (‘ik ben geen anti-Christ, maar belijdend lid van de gereformeerde kerk in Holten’) stelde voor om het vloekverbod in de APV te schrappen. Hij voerde daarbij aan dat het artikel – feitelijk een ‘dode letter’ – strijdig is met de vrijheid van meningsuiting. “Jurisprudentie wijst uit dat vloeken valt onder de vrijheid van meningsuiting”, aldus Meijerink.

Vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Dus is volgens het PvdA-raadslid het vloekverbod in de APV strijdig met de Grondwet. Om die reden vernietigde de Kroon vloekverboden in zeven Veluwse gemeenten, haalde Meijerink aan.

De fracties van ChristenUnie, CDA en SGP voelden echter, zo bleek gisteravond, helemaal niets voor het schrappen van de passage uit de APV. Ewart Bosma SGP: ,,Afschaffen is onwenselijk. Vloeken is een ernstige zonde en bijzonder kwetsend voor oprechte christenen.” Bosma benadrukte dat het vloekverbod in de APV een ‘duidelijk signaal’ betekent.

Bert Tijhof ChristenUnie meende dat in de APV ‘de kleur of eigenheid van de gemeente tot uiting kan komen’. ,,Het getuigt van respect als we uitspreken dat we niet willen dat de naam van onze God wordt misbruikt.”

Ook Isa Kahraman (CDA) wilde het vloekverbod handhaven. ,,Als moreel appel in een verruwde samenleving”, aldus het christen-democratisch raadslid.

VVD-er Jan Kevelam dacht er heel anders over. ,,De APV is bedoeld om zaken te regelen die juridisch handhaafbaar zijn. Schrappen dus dat vloekverbod, anders wordt de APV misbruikt”, aldus de liberaal.
(bron Stentor)

4 Reacties
 1. Mark zegt

  [url]http://www.youtube.com/watch?v=P3WcK9Y6w28[/url](maar goed dat hij niet in Holten woont)

 2. Mark zegt

  [url]http://www.youtube.com/watch?v=P3WcK9Y6w28[/url](maar goed dat hij niet in Holten woont)

 3. Bremme zegt

  gehandhaafd, met een d – dus 😉

 4. Bremme zegt

  gehandhaafd, met een d – dus 😉

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.