Tijdcapsules Wereldtijdpad klaar voor 2064

0

HOLTEN – Op vrijdag 24 oktober is er iets bijzonders te beleven in Rijssen-Holten. In het centrum van zowel Holten als Rijssen wordt dan namelijk een tijdcapsule begraven. Pas over vijftig jaar mogen de zware roestvrijstalen containers weer tevoorschijn worden gehaald. In elke capsule zitten kranten, journaalbeelden, reportages en geluidsfragmenten uit binnen- en buitenland. Ook geboortekaartjes en babyfoto’s. Vierhonderd leerlingen van basisscholen schreven brieven die beginnen met zinnen als ‘Hallo toekomst!’  en eindigen met ‘Vriendelijke groeten uit het verleden.’ De brieven geven een beeld van hoe kinderen nu leven, wat ze bezig houdt en hoe ze denken dat de wereld er over vijftig zal uitzien. Wat dat laatste betreft, als je de briefschrijvers mag geloven: veel robots, zwevende auto’s en koelkasten die opdrachten voor je uitvoeren! Een kwart van de vaak originele brieven heeft een plaatsje in de tijdcapsules gekregen.

Toekomstbestendig
De inhoud van de capsule van Holten heeft te maken met 11 oktober 2008, toen het eerste deel van het 50 kilometer lange Wereldtijdpad werd opgeleverd. In de capsule van Rijssen is 16 oktober 2009 ‘ingeblikt’, de dag dat het hele Wereldtijdpad in gebruik is gesteld. Het Wereldtijdpad is een wandelroute langs een tijdlijn. Voor elk jaar van de jaartelling staat er een paaltje met een jaartal en een kubus waarop gebeurtenissen uit het betreffende jaar zijn vermeld. De tijdcapsules markeren het begin en het einde van het wandelpad dat deze maand vijf jaar bestaat. De mensen die ze over een halve eeuw open maken zullen hun wereld heel concreet kunnen vergelijken met die van ons. Spannend! Het is dan ook belangrijk dat alles de ‘tand des tijds’ kan doorstaan. Daar is goed over nagedacht. Zo zijn de containers van dik roestvrij staal. Alles wat er in zit is luchtdicht verpakt in een speciale folie. De deksels zijn stevig vergrendeld. Alle beeld en geluid is op drives gezet die met de kennis van nu (!) over vijftig jaar nog goed afspeelbaar moeten zijn. Maar waterdichte garanties durft niemand te geven… Gelukkig bevatten de capsules veel foto’s en drukwerk. Deze klassieke media – zo is gebleken – doorstaan de eeuwen zonder problemen. Daarmee lijkt de houdbaarheid van de nu  ingeblikte geschiedenis gegarandeerd.

Gouden schep
De ceremonie van het ingraven begint op 24 oktober om 9.00 uur in het centrum van Holten in aanwezigheid van de wethouders Cornelissen en Aanstoot. Een paar kinderen lezen een passage voor uit hun brief die ze aan de mensen in de toekomst schreven. Halverwege maakt een ‘mystery guest’ zijn opwachting. De winnaars van de schrijfwedstrijd krijgen hun prijsjes uitgereikt. De loodzware capsule wordt vervolgens in een gat geplaatst onder de wegwijsbank bij de Oudheidkamer. Rose Janssen en Laura van ’t Hul die beiden op 11 oktober 2008 zijn geboren mogen met een ‘gouden’ schepje het gat helpen dichten.
In Rijssen begint de ceremonie ’s middags om 15.30 uur voor de Schildkerk in aanwezigheid van burgemeester Hofland en wethouder Wolterink. Ook daar komt een geheimzinnig persoon langs. Er wordt een gedicht voorgedragen dat Maria Baan van basisschool In den  Climtuin speciaal voor deze gelegenheid maakte. Hugo Wolterink en Liam van den Berg die beiden op 16 oktober 2009 in Rijssen het levenslicht zagen helpen samen met enkele prijswinnaars van de schrijfwedstrijd  bij het dichten van het gat: zand er over, op naar 2064!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.