Diepe Hel Holterbergloop levert opnieuw Afrikaanse zege op.

0

De Wilgenweard Diepe Hel Holterbergloop was dit jaar weer een groot succes door de grote opkomst van maar liefst circa 1500 lopers. De wedstrijd wordt georganiseerd door AV Atletics en AV Holten "Het is een geweldige leuke wedstrijd", meldt Bjorn Paree aan de start. De hardloper van AV Aalsmeer maakt al enkele jaren de reis naar Nijverdal dan wel Holten om deel te nemen aan de Diepe Hel Holterbergloop. “Kijk de wedstrijden in en rondom Amsterdam heb ik zo langzamerhand allemaal wel gehad, maar deze wedstrijd vind ik bijzonder”. “Prachtige mooie route en een uitdagend parcours. Wat mij betreft zwaarder dan de Zevenheuvenloop in Nijmegen”. De internationale topwedstrijd in Nijmegen wordt al jaren vooraf gegaan door de Holterbergloop. De Holterbergloop geldt voor sommige als een ideale voorbereiding voor de Zevenheuvelenloop. Eric Sanders uit Huissen bij Nijmegen bijvoorbeeld wil graag schitteren in zijn eigen Zevenheuvelenloop en ziet de DHL, zoals de Sallandse hardlopers hun wedstrijd noemen, als een mooie test voor de Zevenheuvelenloop op 19 november.

De mannen
De drie Afrikanen in de kopgroep waren met heel andere plannen naar Nijverdal gekomen. Geen aandacht voor het natuurschoon maar alles gefocust op het binnenhalen van de eerste prijs. Jackson Matelong (Kenya), Juwawo Wirimai (Zimbabwe) en Festus Chebon Kenya) waren dan ook verbaasd toen ze ineens een Mzungu (blanke) voor zich zagen lopen. Eric Sanders is schijnbaar een van die Nederlandse hardlopers die niet bij voorbaat het sporthoofd buigt voor een Kenyaanse atleet. Brutaal ging Sanders mee met de drie Afrikanen. Het valt de sportman van AV Nijmegen te prijzen dat hij zich niet zomaar gewonnen gaf. Na ruim vijf kilometer wedstrijd vond de Zimbabwaan Wirimai het wel genoeg en versnelde bij een van de stijgingen in het parcours. Sanders moest lossen maar ging vervolgens keurig door in zijn eigen tempo. Bij het keerpunt was het al duidelijk dat de toptijd uit 2000 van Jackson Koech (47.06) niet verbeterd zou worden. Vanwege het nieuwe parcours is overigens het officiële parcoursrecord in handen van de Kenyaan Nusyski (2004-47.27).De drie Afrikanen waren aan elkaar gewaagd maar geen van hen had voldoende inhoud om in de tweede helft de beslissing te forceren.Toen ook voor de tweede keer de stijging van 10% geen beslissing bracht was duidelijk dat de slotfase de winnaar zou opleveren. Na de laatste stijgingen in het parcours volgde een bijna drie kilometer lange afdaling naar het centrum van Nijverdal. Bij het ingaan van de laatste kilometer demarreerde in een flits Wirimai en sloeg onmiddellijk een gaatje van twintig meter. Matelong deed wat hij kon maar kon tot aan de finish die luttele meters niet meer dichtlopen. De jonge Chebon, slechts 18 jaar had niet meer de frisse benen van zijn indrukwekkende prestatie in de 20 km van Parijs (derde plaats) en moest de beide Afrikanen laten gaan. Wirimai won hiermee de vierde wedstrijd in Nederland en liet de klokken stilstaan op 49.34. De loodgieter uit Harare is daarmee een van de veelwinnaars in het naseizoen. Tevens was hij de eerste Zimbabwaanse winnaar in de rijke historie van de Holterbergloop. Tweede werd Volare atleet Jackson Matelong in 49.37. Chebon volgde als derde in 49.42. Chebon wordt begeleid door de Nederlander Eeuwe van de Meulen.

Gelders Overijssels kampioen
Beste Nederlander werd Eric Sanders, die bijzonder tevreden was over zijn eindtijd 51.23 . “Nu eerst de Warandeloop en dan knallen in de Zevenheuvelenloop”, aldus Sanders aan de finish. Eric Sanders werd tevens gekroond als de Gelders Overijssels kampioen op de weg.Leon Sanderman (AV Rijssen) werd net als vorig jaar opnieuw tweede Nederlander en liep een tijd van 51.23.

Dames
Bij de dames was er het tweegevecht tussen Kristyna Loonen en Nadja Wijenberg. Loonen speelde een niet al te slim spel door voortdurend het kopwerk voor zich op te eisen. Later bleek dat ze het zelfs niet aan Wijenberg wilde toestaan om maar enig kopwerk te verrichten. De winnares van het vorige jaar Saskia van Vught kon niet met de gevestigde orde mee in de wedstrijd. De grimmig kijkende Loonen moest haar niet al te sterke tactische optreden bekopen met een tweede plaats. In de laatste tweehonderd meter was een versnelling van Wijenberg genoeg voor de zege. Na acht jaar won Wijenberg opnieuw de wedstrijd. Was in 1998 een tijd van 55.46 genoeg voor de zege. Nu liet ze een tijd van 58.02 noteren. Zeven seconden later passeerde Loonen de finishmatten. Saskia van Vught werd derde in 59.37.

Nationaal
De wedstrijd over de Holterberg, die afwisselend die afwisselend vanaf Holten en Nijverdal wordt gelopen, heeft de status nationaal van de KNAU gekregen. Meindert Koopman en Gerhard Blikman (resp van AV Holten en AV Atletics) willen de wedstrijd verder uitbouwen tot een nationale topwedstrijd. “Goed idee” aldus nationaal bergloopkampioen Maykel Geerdink. Geblesseerd langs de kant om zijn tweelingbroer Bjorn Geerdink aan te moedigen. “De heuvels is tenslotte ons favoriete terrein”. In dat perspectief gezien is de DHL een mooi begin van een heuse Nederlandse bergloopserie met nog de Zevenheuvelenloop en de Montferlandrun te gaan.

 

Bron: hardloopnieuws.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.