Canadese veteranen in Holten

2

HOLTEN – Op 14 september bezoeken 33 Canadese militairen van het Hastings and Prince Edward Regiment (HPER) de Canadese Oorlogsbegraafplaats.

De groep, die rond 09.00 uur arriveert, bestaat uit twee veteranen uit WOII, veteranen uit latere oorlogen en militairen die nog actief dienen.

Op de begraafplaafplaats houden de militairen een ceremonie, waar ook 23 kinderen van groep 7
van de Prinses Ireneschool uit Nijverdal aan deelnemen. Zij leggen met de militairen bloemen op de graven van zeventien leden van het regiment, die tijdens de strijd in Twente en op de Veluwe omkwamen.

De onderwijzeres van groep 7, Anita van der Kolk, was meteen enthousiast om met de kinderen aan de plechtigheid medewerking te verlenen. Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten heet de Canadezen welkom. Muzikale medewerking wordt verleend door trompettist Erik Hartendorf uit Santpoort en piper Dirk Goudkuil uit Lieren.

De oud-strijders beginnen hun toernee door West-Europa in Normandië, waar vooral Juno Beach in de belangstelling staat. Op dat strand landden de Canadezen op 6 juni 1944, beter bekend onder de naam D-Day. Via België gaat de groep naar Groesbeek, Arnhem, Holten, Apeldoorn, Amersfoort, Overveen, Santpoort, IJmuiden en Amsterdam.

In Apeldoorn bezoekt de groep Museum Het Loo. Destijds was daar het tijdelijk hoofdkwartier van de Canadezen gevestigd.
De Canadezen volgen met hun trip voor een groot deel het spoor van hun voorgangers in 1944 en 1945. Dat is ook precies de bedoeling van de reisleiding: de jongere garde laten zien waar hun regiment gevochten heeft voor de bevrijding van Europa.

2 Reacties
  1. schoolmeester1 zegt

    De herdenking wordt geleid door de Stichting Welcome Again Veterans Holten

  2. schoolmeester1 zegt

    De herdenking wordt geleid door de Stichting Welcome Again Veterans Holten

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer