Buitenlessen bij Bosschool

0

HOLTEN – Zoals ieder jaar werd de laatste schoolweek voor de grote vakantie op een leuke manier ingevuld.

Nadat op maandag de laatste toetsen waren gemaakt kon het feest beginnen. Het leerwerk zat erop.

Bij de Bosschool werd er echter nog flink doorgewerkt. Dinsdag lag er een flinke stapel houten pallets, balken, planken en houten platen klaar. Iedereen had een hamer en spijkers meegenomen, sommigen zelfs accuboormachines, schroeven en een zaag.

Geheel passend bij de speerpunten van de Bosschool, natuur, techniek, en individuele aandacht, kregen de kinderen de opdracht om buiten een Houtdorp te bouwen. Er waren vijf groepen met jonge en oudere leerlingen, en ieder groepje bouwde zijn eigen huisje. De juf stond klaar om de leerlingen bij te staan met de decoupeerzaag als dat nodig was. Maar het was natuurlijk veel stoerder om zelf te zagen. Bovendien was er een prijs voor de beste groep, waarbij werd gelet op de constructie, maar vooral ook op de samenwerking, de afwerking en de zelfredzaamheid.

Vrijdag mochten alle ouders de bouwwerken komen bewonderen. Het zag er prachtig uit, met welkomsbordjes, gordijntjes, vlaggen, bloembakken, trapjes, glijbanen, een kachel, een t.v., een statafel, dakterras, allemaal even mooi. Voor iedereen was er dan ook een prijs., De kinderen van het winnende groepje gingen met een echte Bosschool-hamer naar huis. In het nieuwe schooljaar zullen er vaker buitenactiviteiten plaatsvinden. De leerkrachten zijn bezig met de scholing voor de lesmaterialen “Natuur en Techniek” en tevens wordt er gewerkt aan het concept “uteskole”.

“Uteskole” komt uit Scandinavie en staat voor buitenschool. Het betekent dat er daadwerkelijk buitenlessen worden gegeven, zelfs reken- en taallessen. De Bosschool ligt midden in de natuur. Regelmatig actief bezig zijn in de natuur en werken in een groene buitenruimte heeft een positief effect op de mens, ook op kinderen. Het is de bedoeling om in de toekomst een Uteskole-dag in te voeren, zodat de groene omgeving nog meer geïntegreerd wordt in het onderwijs.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.