Holtense jeugd leert omgaan met landbouwverkeer

0

HOLTEN – Een flinke tractor of een grote kiepwagen. In het dorpse leven kom je regelmatig een fors landbouwvoertuig tegen.

Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig. Zeker niet als je een relatief nieuwe deelnemer aan het verkeer bent. In Holten krijgt de jeugd daarom op donderdag 3 november 2011 een wel heel speciale bijscholing. De dag begint om 08.30 uur en van 8.45 tot 11.15 uur zijn de leerlingen daadwerkelijk actief in de weer.

Emiel Burgers is projectleider van het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). “Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zij zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’”, vertelt de landbouwdocent van AOC-Oost. “De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij voor het eerst grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen donderdag hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen.”

Alles zal plaatsvinden in en rond het gebouw van SPG Infra Vak Opleidingen in Holten. De loonbedrijven P.A.P. Holten BV en UniCom Oost BV uit Lettele komen met grote trekkers, ploegen, combines en schudders naar de Productieweg op het industrieterrein de Vletgaarsmaten te Holten. Ook de verkeersouders, de gemeente Rijssen-Holten, AOC-Oost opleidingen en de Politie zijn aanwezig.

Tijdens het project ervaren de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool De Haarschool uit Holten de gevaren door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren onder begeleiding van de AOC leerlingen en de loonwerkers. Op het plein krijgen ze uitleg en worden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Ten slotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben.

Burgers: “We wijzen aan de hand van foto’s op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer”

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.