• Evenementen
  • Webcam
  • Evenementen
  • Webcam

Wortels

Vorig jaar rond deze tijd vierde ik, samen met een aantal vrienden en cliënten, mijn 25 jarig jubileum als mondhygiënist.

Wij wandelden, onder leiding van een gepassioneerd en ervaren bosbouwkundige, over een deel van de Holterberg.

Daar leerden we het een en ander over natuurbegeleidend bosbeheer, bosbeelden en andere wetenswaardigheden zoals “olifantsoren” en “plakoksels” bij bomen.

Goed bosbeheer lijkt op goede tandheelkunde.

Vooral een lange termijn visie en regelmatig onderhoud zorgen, vrijwel altijd, voor een mooi en gezond bosbeeld / gebit.

Zowel een bosbouwkundige als een tandheelkundige heeft, naast zijn/haar vakkennis en vaardigheden, te maken met erfelijkheids- en omgevingsfactoren. Als die factoren optimaal zijn heb je het beste eindresultaat.

Een goed gewortelde boom, tand of kies kan langer dan een mensenleven mee gaan.

Door extreme droogte, een ziekte of een zware storm (in een bos) en langdurige ziekte, medicijngebruik, stress of een ongeluk (bij een mens) wordt het vaak lastig de gestelde doelen te realiseren.

Als je jaren niets doet aan een bos of een gebit is de kans groot dat je er met de “botte bijl door heen moet” en er een zwaar verzwakt bos/gebit over blijft.

Zo wordt er momenteel, onder andere, aan de Motieweg fors gedund. Prachtige beuken liggen plat omdat er veel dood hout in zou zitten. Ook werd de verkeersveiligheid aangehaald door de beheerder als reden om deze bomen te markeren en. Ik heb mijn twijfels of dat de werkelijke redenen zijn waarom deze bomen zijn gekapt.

Er is een heel kwetsbaar, windgevoelig bos ontstaan wat bij een volgende “storm” een grote kans loopt verder “ontworteld” te worden. Heel jammer!.

Wilt u wel goed “geworteld” blijven? Ga dan, ook zonder verwijzing, op tijd naar (een tandarts en) een mondhygiënist.

Annet Boode, mondhygiënist http://www.mond-consult.nl

M: 06-21912970

Mond-Consult Annet Boode

Annet Boode, mondhygiënist M: 06-21912970

Gerelateerde artikelen

Volgende
Geef een reactie

Recente artikelen

Welkom terug!

Log hieronder in op je account

Maak een nieuw account aan

Vul onderstaande gegevens in voor je account

Achterhaal je wachtwoord

Geef je gebruikersnaam of email adres in om je wachtwoord te resetten.