Expositie De Nagelhoutreis van Breetvelt

0

HOLTEN – Op zaterdag 14 januari a.s. wordt de expositie “De Nagelhoutreis van Breetvelt” geopend in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus in Holten.

“Voor de schilder de kans om in zulk een verrukkelijke natuur te kunnen werken, voor de hotelhouder een goed schilderij! “ Deze uitspraak deed dokter Nagelhout toen hij bezig was om in samenwerking met de Nederlandse Reisvereniging, het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en de Nederlandse Reisvereniging het plan verder uit te werken om kunstenaars naar het buitenland te laten gaan.

Een van zijn fascinaties was om de kunstenaar na de Tweede Wereldoorlog meer expansie- mogelijkheden te bieden. De meesten waren gedoemd tijdens de oorlogsperiode in Nederland te blijven en nauwelijks meer te kunnen werken. Velen van hen weigerden lid te worden van de Duitse Kulturkammer en kregen een Beroepsverbod opgelegd.
Van 1949 tot 1963 vertrokken ruim 450 kunstenaars door het initiatief van Nagelhout naar Frankrijk en logeerden een maand in een hotel waar kost en inwoning werd verzorgd. Als dank voor bewezen diensten ontving de hoteleigenaar een schilderij cadeau. Terug in Nederland werden de schilders meestal uitgenodigd voor de Kunstclubavond van Nagelhout om hun ervaringen te vertellen.

In de voorjaarsexpositie 2017 kan het publiek opnieuw kennis nemen van een Nagelhoutreis. Na de exposities met de reizen van Stien Eelsingh, Jan Brugge en Bernard Gerritsen is de Stichting Collectie Nagelhout Holten op het spoor gekomen van de kunstenaar Dolf Breetvelt. Hij was in de gelegenheid twee Nagelhoutreizen naar Frankrijk te maken in oktober 1950 naar St. Jean en Royans (Vercors) en in september 1955 naar Saint- Girons, ( Ariège). Niet alleen de werken die hij in Frankrijk maakte, maar ook uit andere perioden worden zijn schilderijen getoond in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus aan de Smidsbelt in Holten.

De expositie kan gratis worden bezichtigd op maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Op 2e Paasdag gesloten.
De toegang is vrij. De Nagelhoutzaal is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.