Even terug bij waar het allemaal begon

0

HOLTEN – Afgelopen zaterdag was het Mark Tuitert die aanwezig was bij de 1e skeelertocht van Holten.

Mag ik van jou een handtekening?", vragen twee kleine jongetjes aan Mark Tuitert. De schaatser zit even lekker op een stoel na te genieten van zijn skeelerronde met de kinderen.

Natuurlijk wil hij dat! Ouders, de organisatie, kinderen: iedereen kan een praatje maken met de benaderbare Olympisch kampioen. Een heel gemoedelijke sfeer heerst en, zoals een moeder opmerkt: "Het is geen gekte hier."

Druk is het zaterdag dan ook niet, maar het is voor het eerst dat ijsclub De Noordpool een skeelertocht houdt voor zowel volwassenen als kinderen.

Tuitert, die het skeeleren een warm hart toedraagt, wilde wel meerijden. Goed asfalt en mooie omgeving, hier in zijn eigen Holten. Skeeleren doet de Holtenaar net zo graag als schaatsen. "Bij ons aan de andere kant van Holten hadden we een eigen baantje waar ik veel bezig was. Als ik boodschappen moest doen voor mijn moeder, ging ik op de skeelers naar de Albert Heijn." Daarnaast trainde hij vanaf zijn vijftiende bij de skeelerclub in Rijssen. De schaatser vindt het zeker jammer dat hij vorige week zaterdag niet aanwezig kon zijn bij het NK Skeeleren in Rijssen. Maar ja, het trainingskamp in Italië ging toch net even voor. Tuitert is er wel van overtuigd dat skeeleren als sport de toekomst heeft. "Het is heel toegankelijk: koop een paar skeelers en ga de weg op. Nu moet het alleen nog een Olympische sport worden."

Alhoewel hij op zijn elfde voor het laatst op zijn ijzers schaatste over het natuurijs bij de ijsclub De Noordpool, is die plek voor hem wel speciaal. "Hier heb ik toch mijn eerste stappen gezet. Ik was altijd hier te vinden na schooltijd als er natuurijs lag."

De achttien volwassen starten eerst bij de Dorperdijk, maar de zestien kinderen en Tuitert komen er gelijk achteraan. Tussen de rondes door heeft de organisatie gezorgd voor water en fruit. Sommige kinderen zijn zo fanatiek dat ze, na een slokje water, gelijk weer weg zoeven. Anderen drinken met rode wangen van de inspanning water en nemen een hapje banaan. Aan de schaatser wordt gevraagd of hij nog met de volwassenen gaat meedoen. Grijnzend: "Ach, die oale leu redt zich weh." Maar hij kan het niet laten om later toch mee te doen… 
(bron stentor, foto F. Paalman)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.