VVD vragen over brandweer

1

GEMEENTE – In de commissievergadering ABZM van 27 januari heeft de VVD Rijssen-Holten de vraag gesteld aan burgemeester Hofland hoe het zit met de aanrijtijden van de brandweer in deze gemeente. De organisatie rondom brandmeldingen lijkt ongestructureerd waardoor kostbare minuten verloren gaan.

De VVD heeft informatie ontvangen van een vrijwilliger van de brandweer, deze had op 11 januari een acute zelfontbranding van zijn tractor in het buitengebied van Holten. Hij belde onmiddellijk 112 omdat een grote brand dreigde. Aangezien de melder zelf lid was van de vrijwillige brandweer ging ook zijn pieper af. Tot zijn verbazing duurde het bijna 5 minuten voor zijn pieper afging wat betekende dat er in een noodsituatie 5 minuten verloren zijn gegaan.

Voor de VVD een reden om opheldering te vragen hoe dit kan, lijsttrekker Frans Noordam: “al eerder is er discussie geweest in deze gemeente over de aanrijtijden, dit incident verdient daarom nader onderzoek, waarom gaan er bijna 5 minuten verloren?”. Voor de VVD is de vrijwillige brandweer een fundament wat de samenleving hard nodig heeft, de positie van de vrijwillige brandweer wordt door externe oorzaken steeds meer in een hoek gedreven wat de VVD in Rijssen-Holten betreurt.

De afstand tussen de werkvloer en de leiding neemt door de verplichte regionale samenwerking vormen aan die het gevoel van gemeenschapszin steeds verder doet afnemen. Noordam: “Naburige gemeenten zijn bij meldingen steeds vaker in onze gemeente actief, waarom worden onze eigen mensen niet opgeroepen? De vrijwilligers zijn het cement van onze gemeente, de vrijwilligers zijn goed getraind en wenden deze kennis aan voor calamiteiten in hun woonplaats, daarnaast zijn ze bereidt ondersteuning te geven bij de organisatie van evenementen in hun woonplaats.”

Door verplichte regionale structuur komt het echte vrijwilligers gevoel steeds meer onder druk en neemt het enthousiasme steeds verder af. De VVD Rijssen-Holten betreurt dit enorm want de vrijwillige brandweer vervult een zeer belangrijke rol voor onze inwoners bij preventie en in geval van calamiteiten.

1 reactie
  1. GeWe zegt

    Hieruit blijkt maar weer eens dat niet elke verandering per definitie ook een verbetering is.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.