Verhoging ozb in speciaal fonds

0

 RIJSSEN-HOLTEN – Winkels en bedrijven in Rijssen-Holten willen een ondernemersfonds in het leven roepen en hiertoe de onroerende zaakbelasting (ozb) voor alle zakelijke panden verhogen.

De meeropbrengst wordt dan in het nieuwe ondernemersfonds gestort. Met het geld kunnen allerlei activiteiten en initiatieven worden betaald.

De middenstandsvereniging Habi, de Kring Werkgevers Rijssen, de Holtense Industrie Groep en de Holtense Handelsvereniging hebben het idee besproken en zijn enthousiast. "De Kamer van Koophandel werkt momenteel plannen voor ons uit", zegt Habi-voorzitter Ard Wessels. Het is de bedoeling dat een aparte stichting, met in het bestuur vertegenwoordigers van alle plaatselijke ondernemersverenigingen, het fonds gaat beheren. Wessels ziet de opslag als een soort contributie, waarmee ondernemers activiteiten kunnen financieren die het collectieve belang dienen van bedrijven en middenstanders in Rijssen en Holten. "Het kan daarbij gaan om grote festiviteiten om de winkelcentra te promoten, het aanstellen van een citymanager, maar ook collectieve beveiliging van bedrijventerreinen", geeft Wessels als voorbeeld.

Als het fonds wordt ingesteld betalen ?lle ondernemers mee aan dergelijke initiatieven. Momenteel ligt dat anders. Zo is een kleine 80 procent van de winkels lid van de Rijssense middenstandsvereniging Habi. Dat betekent dat veel zaken profiteren van de acties van de Habi, zonder daarvoor te betalen. Dat steekt de winkeliers die w?l betalen. Wessels: "Neem de nieuwe feestverlichting in het centrum van Rijssen. Die kostte heel veel geld. Alle winkeliers hebben er profijt van, maar niet iedereen betaalt mee." Dat gedrag van de zogeheten freeriders wordt met het ondernemersfonds, dat gevoed wordt door de ozb, doorbroken.

Hoeveel de ozb voor zakelijke panden omhoog moet, kan Wessels niet zeggen. "Dat wordt momenteel gerekend." Een half procent tikt volgens de Habi-voorzitter al aardig aan. Het is echter de vraag of dat voldoende is. In Leiden, waar enige jaren geleden het eerste ondernemersfonds is ingesteld, betalen alle ondernemers 5,3 procent extra ozb. Omdat het een gemeentelijke belasting betreft, moet de raad akkoord gaan met de plannen voor het ondernemersfonds.
(bron Stentor)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.