HOLTEN – De Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg organiseerde een thema-avond over autisme. De avond werd druk bezocht door zowel vrijwilligers als door belangstellende ouders en mantelzorgers. Er waren mensen uit het gehele werkgebied (gemeenten Dalfsen, Hellendoorn, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte (gebied Heino), Rijssen-Holten, Staphorst, Twenterand en Wierden) aanwezig.
Marjon Kuipers en Gijs Horvers van Auticomm waren de gastsprekers, zij namen de belangstellenden mee in de wereld van autisme.
Vooral de communicatie werd die avond besproken. Marjon en Gijs hebben verschillende voorbeelden gegeven over hoe mensen met een diagnose de dingen beleven en hoe de communicatie verloopt.
Bij mensen met autisme wordt informatie anders verwerkt dan bij mensen zonder diagnose.
Alle informatie die gegeven wordt komt in kleine deeltjes binnen en er moet even tijd zijn om deze te verwerken. Doordat de maatschappij tegenwoordig druk is en veel informatie tegelijk binnenkomt raakt iemand met autisme snel overprikkeld, waardoor onrust kan ontstaan.
Er zijn drie fases waarin personen zich bevinden.
In de groene fase wordt de binnenkomende informatie goed verwerkt en weet men meestal wat er bedoeld wordt. Veel dingen die gezegd worden, worden wel letterlijk genomen.
In de oranje fase zit men tegen overprikkeling aan. Dit betekend dat er te veel info in een te korte tijd binnen komt, of dat men te veel prikkels van buitenaf opvangt. Zowel lampen, een ruimte waarin veel mensen zijn of geluid kan er voor zorgen dat iemand in de oranje fase komt.
In de rode fase wordt geen enkele informatie opgenomen. De persoon met autisme is dan dusdanig overprikkeld dat niets meer binnen komt.
Er moet eerst een rustmoment komen, zodat men weer tijd heeft om terug te komen in de groene fase.
De ene persoon wordt boos en onrustig in de rode fase, een ander trekt zich terug om op een vertrouwd plekje bij te komen. Dit verschilt per persoon.
Niet iedereen met autisme is hetzelfde nodig en zal hetzelfde reageren als men overprikkeld raakt.
Het was een informatieve avond die de ogen opende over autisme en informatieverwerking.
Bent u mantelzorger van iemand met autisme en wilt u meer informatie over ondersteuningsmogelijkheden? Neemt u dan contact op met de Vrijwillige Thuiszorg, 0548 ā 638830 / [email protected] of kijk op de website: www.vrijwilligethuiszorg.nl