Start met nieuwe manier van recyclen

0

HOLTEN – Met ingang van 1 januari 2014 kunnen inwoners de gele Recyclezak aan straat zetten.

Daarin kan niet alleen alle plastic, maar ook sap- en melkpakken, blik en kleine elektrische apparaten.  

Voorwaarde is dat de plastic zak dicht kan  en niet meer dan 5 kilo weegt. Grondstoffen- en energieproducent Twence in Hengelo wil op deze manier ervaring opdoen met  een nieuwe manier van afval sorteren en -verwerken. Op deze wijze kunnen waardevolle grondstoffen beter worden gerecycled. Voor inwoners is het makkelijker en de grijze bak wordt minder snel vol.

De ontwikkeling en techniek van afvalverwerking staat niet stil. Daardoor is het tegenwoordig goed mogelijk om een mix van afvalsoorten in een sorteerinstallatie eenvoudig te scheiden. Daar is wel een proef voor nodig om te bepalen welke materialen goed kunnen worden gesorteerd en gerecycled. Rijssen-Holten heeft aangeven graag aan deze proef te willen meedoen. Met deze proef kan de hoeveelheid terug te winnen grondstoffen uit afval flink worden vergroot. De gemeente en haar inwoners dragen daarmee bij aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen.

Twence

Twence in Hengelo verwerkt op duurzame wijze uiteenlopende afvalstromen en biomasa tot nieuwe grondstoffen en groene energie. Het bedrijf werkt graag mee aan de proef omdat het zoveel mogelijk terugbrengen van grondstoffen in de regionale economie ook een van zijn bedrijfsstrategieën is. Verder kan het vergroten van terugwinning van grondstoffen bijdragen aan extra werkgelegenheid in Twente. Twence wil dit soort pilotprojecten voor meer gemeenten uitvoeren.

Meer in de recyclezak

Wethouder Jan Ligtenberg: Het is een heel nieuwe manier van afval verwerken. We hebben met Twence bekeken hoe we voor onze gezinnen op een makkelijke manier veel voordeel konden behalen. We denken dat de melk- en sap pakken, maar ook het blik makkelijk is te scheiden. De enkele keer dat een huishouden een klein elektrisch apparaat over heeft kan dat er ook in. Er komt voor deze proef een nieuwe inzamelzak, de zogenoemde Recyclezak. Namens onze collega’s bij de ophaaldienst vraag ik met nadruk om de gele Recyclezakken niet te vol te maken en natuurlijk niet te zwaar. De gele recyclezakken worden met de hand verzameld, er rijdt geen automatische oplader mee. Voor inwoners wordt afvalscheiding makkelijker. Alle plastic mag er vanaf 1 januari 2014 in, dus ook bijvoorbeeld plastic bloempotten of wasknijpers, aangevuld met blik en melk- en sap pakken. Als deze in de gele Recyclezak passen, is het goed!.”

Januari 2014 verspreiding zakken maar oranje zakken mogen opgemaakt worden

Inwoners ontvangen de nieuwe gele Recyclezakken in de week van 6 januari 2014. Vanaf dat moment kunnen deze gele Recyclezakken meteen gebruikt worden. Iedereen kan nog wel eerst de huidige oranje plastic zakken opgebruiken en aan straat zetten. Vanaf 1 januari kunnen inwoners alvast de oranje zakken vullen met plastic,  blik, melk- en sap pakken en kleine elektrische apparaten.

Samenwerking afvalbeleid

Op 4 april 2013 vond een regionale afvalconferentieplaats, waarop alle gemeenten zich uitspraken voor meer samenwerking op het terrein van afvalbeleid. Een aantal wethouders kondigde aan proefprojecten in hun gemeenten te willen doen, waaronder Rijssen-Holten. De rijksoverheid heeft als doelstelling geformuleerd dat in 2015 het recyclingpercentage van huishoudelijk afval moet zijn verhoogd naar 65%. In de Regio Twente is voor 2030 een ambitie van 90% hergebruik uitgesproken. Rijssen-Holten en Twence willen met deze proef een belangrijke stap zetten in de realisatie van de uitgesproken ambitie. In Rijssen-Holten wordt op dit moment al 64% gerecycled.

Bekrachtiging afspraken gemeente en Twence op 22 oktober 2013

Wethouder Jan Ligtenberg en algemeen directeur Paul de Jong van Twence bevestigden op 22 oktober 2013 de wederzijds gemaakte afspraken.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.