Het landelijke klimaatakkoord deelt heel Nederland op in 30 energieregio’s. Iedere regio is in 2019 begonnen met het ontwikkelen van een concept-RES (Regionale Energie Strategie). Vanaf juni 2020 moeten de diverse gemeenten in een energieregio samen de definitieve RES gaan samenstellen. Hierin worden de doelstellingen per gemeente opgenomen.
Doelstellingen van de RES Twente
De Nederlandse ambitie wat in het klimaatakkoord is vastgelegd, omvat een een aandeel van 35 terawattuur aan hernieuwbare energie in 2030. Dit aantal moet verdeeld worden over alle energieregio’s. Iedere energieregio neemt een percentage van dit aantal op in haar doelstellingen voor hernieuwbare energie in de regio. Voor de RES Twente is dit het opwekken van 1,5 terawattuur hernieuwbare energie per jaar. De energieregio Twente behoort tot één van de grotere energieregio’s met een groot gedeelte van de provincie Overijssel en bestaat uit 14 gemeenten. De RES Twente noemt het Twentse landschap te kleinschalig om op grote schaal wind- en zonne-energie te produceren. Hoewel er in de RES plannen zijn opgenomen voor grootschalige zonnevelden, wil RES Twente ook veel inspanning leveren voor ‘zon op dak’. Dit gaat dan om het op grote schaal aanleggen van zonnepanelen op daken. Uiteraard worden ook particulieren gestimuleerd tot zonnepanelen kopen, mede ook omdat zonnepanelen kopen voor particulieren tegenwoordig veel goedkoper is.
Verdeling zonne-energie en windenergie
Van het aanbod van 1,5 terawattuur is momenteel 116 gigawattuur gerealiseerd. Dit houdt in dat er in tien jaar nog behoorlijk wat werk verzet moet worden. Er is in de RES Twente een verdeling gemaakt van zonne-energie en windenergie, waarmee de 1,5 terawattuur gehaald moet worden:
● Zon op dak: 265 gigawattuur.
● Zon op veld: 502 gigawattuur.
● Wind middel: 20 gigawattuur. (middelgrote windturbines)
● Wind groot: 501 gigawattuur. (grote windturbines)
● Nog te bepalen: 200 gigawattuur.
Voor windenergie gaat het vooral om clusters van windturbines. Het zijn zonnepanelen die veel ruimte in gaan nemen. De geschatte ruimte die met deze doelstelling ingenomen gaat worden door zonnepanelen, is 300 hectare aan daken voor ‘zon op dak’ en 630 hectare aan grond voor ‘zon op veld’.
Doelstellingen Rijssen-Holten
De gemeente Rijssen-Holten is één van de gemeenten in de energieregio Twente en moet dus een gedeelte van de doelstelling van 1,5 terawattuur hernieuwbare energie produceren. De gemeente heeft de doelstelling om in 2030 22 gigawattuur zonne-energie op te wekken met zonnepanelen op daken en 29 gigawattuur zonne-energie van zonnepanelen van zonnevelden. Over windenergie is de gemeente Rijssen-Holten nog niet zo duidelijk. Het ziet er naar uit dat de gemeente nog tijd wil besteden aan onderzoek of windmolens in de gemeente kunnen en of hier wel draagvlak voor is. Wanneer er geen ruimte of draagvlak is, kan het zomaar zijn dat de gemeente geen windenergie in haar doelstellingen opneemt. Wel worden innovatieve ondernemers opgeroepen om met plannen te komen voor andere duurzame energiewinning, zoals waterstof. Dit zou een goed alternatief kunnen zijn voor windenergie.
Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager.
Waterstof zal dus middels een andere energiebron geproduceerd moeten gaan worden.
Als die andere energiebron aardgas is dan is de geproduceerde waterstof niet duurzaam.