Place to be is eerste keet met ledenlijst

HOLTEN – De zeven meiden van keet PTB (Place to be) aan de Langstraat in Holten hebben een heuse primeur.

Als eerste vriendengroep in de gemeente Rijssen-Holten hebben zij een ledenlijst ingeleverd. Ook hebben zij afspraken over sluitingstijden en alcoholgebruik in de keet gemaakt. De gemeente wil dat alle jongeren van de 17 keten in de gemeente dat doen, maar de teller staat nog nu op twee ingeleverde lijsten.

Keet PTB staat op het erf van Henk Pekkeriet. Zijn dochter Chantal (15) is één van de zeven meiden uit de vriendengroep. Pekkeriet vindt de afspraken die op papier staan wel logisch. "Deze keet staat er nu anderhalf jaar. Ik heb hem neergezet voor mijn zoon en zijn vrienden. Aan hen vroeg ik hoeveel mensen in de keet pasten. Zij zeiden tien en dan kwamen er ook niet meer in. Nu staat dat op papier, maar er verandert voor ons niet zoveel. We maakten altijd al afspraken met de jongens."

Veel regels hebben de zeven vriendinnen overigens niet opgelegd gekregen. Zo mogen maximaal vijftien mensen binnen zijn, is de keet alleen op vrijdag- en zaterdagavond van 20 tot 0.30 uur geopend en mag binnen niet worden gerookt in verband met brandveiligheid. Chantal: "Maar dat wilden we toch al niet, want dat stinkt."

Pekkeriet is blij dat ook de ouders van de zes andere meiden het formulier hebben ondertekend. "De keet staat op mijn erf en daardoor ben ik verantwoordelijk. Dankzij dit formulier zijn alle ouders betrokken. We moeten dit met z’n allen doen. Ik vind de regels verder meevallen. Ik snap dat de gemeente dit doet en ik vind het ook wel goed."

Dochter Chantal ligt ook niet wakker van de nieuwe regels. "Het maakt mij allemaal niet zoveel uit, ik ben al blij dat het hier kan. We zitten niet allemaal bij elkaar in de klas en kunnen zo makkelijker afspreken. Dit is veel gezelliger, anders moeten we op straat zitten of bij iemand thuis." Pekkeriet: "Ik zie een keet als opstapplaats voor jongeren. Zo hoeven ze niet op straat te hangen of in de horeca."

De gemeente maakt zich met name zorgen om de brandveiligheid in de keten. Daarom heeft de brandweer twee keer een bezoek gebracht aan keet PTB. Pekkeriet: "Ze zeggen wat je beter kunt veranderen en de tweede keer kijken ze wat je met de tips hebt gedaan." "Zo was het bijvoorbeeld beter de gordijntjes weg te halen", vult Chantal aan.

Volgens Pekkeriet leverde het bezoek van de brandweer geen problemen op. "Ik heb expres de brandblusser buiten gezet, want bij brand wil ik dat iedereen eerst naar buiten gaat en dan actie onderneemt. De brandweer vond dit prima."

Vooralsnog hebben pas twee keten een ledenlijst ingeleverd en de ‘deadline’ voor de overige vijftien is 1 september. "Maar we sturen niet op 2 september een brief dat de keet is gesloten", zegt Henk Nijen Twilhaar namens de gemeente. "We vragen de betrokkenen eerst of ze alsnog de ledenlijst en andere afspraken in willen leveren. We hebben nog geen definitieve termijn gesteld, maar het houdt een keer op. Wanneer weten we alleen nog niet. Met deze lijsten en afspraken kunnen we aantonen dat het besloten gelegenheden zijn. Anders zijn de keten in strijd met de Drank- en Horecawet."

Bron: TC-Tubantia

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.