Een traditie in de omgeving van Holten. Op kerstavond wordt nog steeds door veel Holtenaren de pannenkoeken met worst gegeten. De traditionele pannenkoekworst voor in de pannenkoeken is de laatste weken op een aantal adressen te koop waaronder bij Slagerij Demmer aan de Kerkstraat 1 in Holten.
Pannenkoeken met worst
Print dit receptIngredienten
- 300 a 400 gram tarwebloem
- 1 theelepel zout
- 2 middelgrote eieren
- 500 ml halfvolle melk
- 30 g ongezouten roomboter
- Pannenkoekworst
Instructies
Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom of gebruik kant en klare pannenkoeken mix. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop met een garde tot het beslag mooi glad is. Als het beslag glad is schenk dan de rest van de melk erbij en klop het opnieuw glad. Dek de kom vervolgens af met vershoudfolie en laat het beslag 30 minuten staan.
Verhit een klontje boter in een koekenpan van 20 cm doorsnee en schep er een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is en leg de plakjes worst er bij op. De worst kun je ook eerst in de pan doen waarna je het beslag in de koekenpan doet, dit zoals je het zelf zou willen. Laat de pannenkoek ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin.
Draai hierna de pannenkoek om en bak deze nog 1 minuut Herhaal dit met de rest van het beslag. De pannenkoeken kun je warm houden onder een deksel of een bord tot het hele beslag op is.
De traditie van pannenkoeken met worst, mee genomen naar Zoetermeer. Hier dus ook kerstavond pannenkoeken met worst.
Maarten Swagerman