Afgelopen maand werden bij de Oudheidkamer weer nieuwe thema-exposities ingericht. Exposities die het bekijken meer dan waard zijn.
Kijkje in het leven van Burgemeester van der Borch van Verwolde
De door de Holtense bevolking zeer geliefde burgemeester van der Borch van Verwolde bestuurde Holten van 1908 tot 1944, gedurende een periode van 36 jaar! De tentoonstelling geeft een fraai beeld van het wel en wee van een burgemeester aan het begin van de 20e eeuw. In de expositie zijn spullen te zien van de familie van Van der Borch van Verwolde, zoals onder andere het familieservies met wapen , een zeer chique broodtrommel , een uniek fietshorloge, de trouwbijbel en de doop-kleertjes van zijn dochters. Daarnaast vele andere persoonlijke voorwerpen van de burgemeester en zijn familie.
De vele aanwezige foto’s geven een levendig beeld van deze markante bestuurder, bezitter van de eerste automobiel in Overijssel (kenteken E-1) en heel vaak getooid met zijn karakteristieke hoofddeksel, de steek, die ook op de tentoonstelling te zien is.
De burgemeester liet een woning bouwen aan de Raalterweg (op de berg) met stallen en een portiers woning, vanaf deze hoogte uitkijkend op het dorp Holten. Dat ook een burgemeester in vroeger tijd soms door inbrekers werd bezocht, is te lezen in de vitrines in de tentoonstellingsruimte. Voor het Deventer Dagblad was het toen al groot nieuws.
Dat het niet altijd koek en ei was tussen de burgemeester en gemeenteraad blijkt uit de motie van wantrouwen die de burgemeester aan zijn broek kreeg. De aanleiding daartoe was de wens van de burgemeester tot de aanleg van een verbindingsweg tussen zeg maar de huidige Holterbergweg en de Raalterweg, zodat hij met zijn automobiel en een rondje kon rijden. Ondanks de motie kwam de weg er toch, de “Motieweg”.Na het overlijden werd de burgemeester bijgezet in een familiegraf, nog steeds prominent aanwezig op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofsweg in Holten.
Holten in Winterse sferen
Het geeft een fijne indruk hoe Holten de winter vroeger doorkwam, qua pret en kleding.
Met sfeervolle beelden van Schaatsclub “De Noordpool” met zijn eigen koek-en-zopie.
En welke kleding droeg men vroeger in de koude winters? Er is zelfs heuse winterklederdracht waarin men prachtige figuren schaatste. En op welke schaatsen leerde men toen schaatsen? En een slee, heerlijk glijden door de sneeuw. Hoe zagen die er ook al weer uit?
En dan de Holtenaren die beroemd werden in het dorp omdat ze de Elfstedentocht uitreden. En hun zo gewilde Elfstedenkruisje kregen! Een echt kruisje is hier te zien! En dan… hoe hielden ze zich warm? Hoe fietsten ze zich warm door de sneeuw en hoe kregen ze het thuis warm zonder centrale verwarming?
Alle antwoorden zijn te vinden in deze liefelijke expositie in de Oudheidkamer.
En bent u overweldigd door de herinneringen, neem dan plaats in de kleine filmzaal en geniet van de film over sneeuwpret met paarden op de Holterberg.
De werkgroep Textiel heeft op bovengenoemd thema ingespeeld met een eigen bijdrage. In de winter was er tijd om op naailes te gaan, zelf kleren maken en kleding herstellen, ook werd er veel gebreid en gehaakt, zoals mutsen, sjaals, kousen, truien, enz. Er zijn knipmutsen voor de bruiloft te zien, maar ook voor de rouwperiode, opgetooid met kapothoedjes.
U bent van harte welkom aan de Dorpsstraat in Holten tijdens de openingsuren op vrijdag en zaterdag van 13.30 – 16.00 uur en op afspraak.