HOLTEN – Werk vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Dat kan bijvoorbeeld komen door een beperking of misschien is iemand al een hele tijd uit de running, waardoor de drempel hoger is. De juiste werkgever vinden is erg belangrijk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zeker nu de participatiewet van kracht is, waarbij werkzoekenden worden begeleid op weg naar regulier werk.
Meer meedoen in de maatschappij, dat is het uitgangspunt van de Participatiewet. Ondernemers creëren samen met de overheid banen voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we als gemeente Rijssen-Holten samen met de ondernemersverenigingen KWR (Kring Werkgevers Rijssen), HIG (Holtense Industriegroep) en Businessclub Bij de Tijd. Gezamenlijk is het Participatiepact opgericht.
Wethouder Bert Tijhof: “Met het Participatiepact willen we gezamenlijk actief en creatief inzetten om uitkeringsgerechtigden weer aan het werk te helpen”. Daarom wordt in het Pact op een professionele manier gewerkt aan arbeidsbemiddeling. Bedrijven kunnen lid worden van het Pact en krijgen daardoor meer zicht op de mogelijkheden van uitkeringsgerechtigden binnen hun bedrijf. Dit kan gaan over een participatieplaats of, mogelijk in de toekomst, een reguliere baan. Bedrijven kunnen vormgeven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door het aanbieden van participatieplaatsen, werkstages en/of reguliere banen aan de uitkeringsgerechtigde. Om hier meer informatie over te delen presenteert binnenkort wethouder Bert Tijhof het participatiepact bij de KWR en de Habi.
‘Mats ie mie, mats ik oe’
Vaak is het voor uitkeringsgerechtigden moeilijk om zelf de weg naar werk weer te vinden. Het Participatiepact helpt daarbij. De meeste uitkeringsgerechtigden willen namelijk graag hun eigen inkomen verdienen, ze hebben alleen een duwtje in de goede richting nodig. Door de terugloop van het aantal uitkeringsgerechtigden ontstaat er bovendien een besparing. Deze besparing is vertaald in een subsidieregeling waar ondernemers een beroep op kunnen doen. Het Participatiepact helpt ondernemers aan personeel, met een voor de betreffende ondernemer en kandidaat passende regeling. Op die manier wordt ingezet op het ‘ontzorgen’ van de werkgever.
Voorbeelden
De mensen die door de gemeente worden voorgesteld bij bedrijven zijn de moeite waard. Een voorbeeld is de heer Fahmi Toema. Vorig jaar is hij via de gemeente bij De Sterkerij begonnen op een participatieplaats. Eén van de doelstellingen van deze plaatsing was het opdoen van werknemersvaardigheden. Fahmi heeft in het begin een korte periode intern meegedraaid bij De Sterkerij. Vervolgens is hij in contact gebracht met TimeLight Reclame in Nijverdal voor wie De Sterkerij productiewerkzaamheden verricht. De werkzaamheden bij TimeLight Reclame en de werkervaring die hij in zijn land van herkomst had opgedaan sloten prima op elkaar aan. Na een periode van kennismaken waren de ervaringen zo positief dat de directeur, de heer Jeroen Rozemuller, aangaf dat hij Fahmi een kans op een baan wilde geven. Om hierover een definitief besluit te kunnen nemen moest Fahmi een korte periode intern opgeleid worden en laten zien wat hij in de praktijk allemaal kon betekenen voor het bedrijf. Onlangs is Fahmi Toema daarom in aanmerking gekomen voor een proefplaatsing bij TimeLight Reclame met uitzicht op een betaalde baan.
Een ander voorbeeld is de heer Henk Render en de heer Jan Waggeveld, die bij Ten Brinke BV Rijssen aan de slag zijn gegaan. Na een korte proefperiode zijn ze voor een half jaar in dienst getreden en worden ze ingezet op werkzaamheden binnen de recyclingafdeling van het bedrijf. Beiden kunnen met deze inzet voor dit bedrijf een belangrijke, actuele ervaring bijschrijven op hun cv en staan daarmee weer dichter bij de arbeidsmarkt.
Als bijlage zijn twee foto’s van deze voorbeelden toegevoegd.