Lik op stuk beleid uitgaansleven

0

HOLTEN – Om problemen tijdens uitgaansavonden in Holten of Rijssen zoveel mogelijk te voorkomen, maken de gemeente, politie, openbaar ministerie en de horecaondernemers duidelijke afspraken.

Vooral de ondernemers krijgen veel verantwoordelijkheid om de stapavonden rustig te laten verlopen. Dat blijkt uit een convenant dat in de maak is. In dit document staan afspraken tussen de vier partijen. Dit is onderdeel van het Keurmerk Veilig Uitgaan.

Zo moeten de ondernemers huisregels maken en die in hun zaak hangen. Te denken valt aan een verbod op wapens, drugs, ongewenste intimiteiten en ‘doe normaal’. Ook mogen gasten die duidelijk onder invloed van alcohol zijn, geen drank meer krijgen. Ook daar is de ondernemer voor verantwoordelijk.

Ook moeten bezoekers die overlast veroorzaken in de horecazaak of in de directe omgeving daarvan worden aangesproken op hun gedrag. Bovendien moeten omwonenden van de kroeg de eigenaar tot een half uur na sluitingstijd op zijn mobiele telefoon kunnen bereiken.

Ook moet de horecaondernemer direct de politie inschakelen als er geweld wordt gebruikt, wapens worden getrokken of drugs worden gebruikt in de buurt van de zaak. De politie stelt daarvoor een zogenoemde Horecatelefoon in.

Verder surveilleert de politie extra op uitgaansavonden en dat gebeurt vooral te voet of op de fiets.

Overigens zijn er volgens de gemeente geen structurele veiligheidsproblemen rond het uitgaan in Holten en Rijssen. Wel is de gemeente flink geschrokken van twee gevallen van zinloos geweld in 2007. In beide gevallen werd één persoon na een avond stappen zonder enige reden door een groep in elkaar geslagen. In één geval liep het slachtoffer hersenletsel op dat bijna fataal was. Bij beide incidenten was er drank in het spel.

Dit soort incidenten en andere overlast moet volgens de gemeente worden uitgesloten. Dat wil de gemeente bereiken door horecaondernemers meer verantwoordelijkheid te geven en te zorgen dat de politie sneller weet wat er aan de hand is. Daarbij is de politie vooral afhankelijk van meldingen van ondernemers. Elk café, snackbar of cafetaria in de gemeente Rijssen-Holten kan zich aanmelden voor dit Keurmerk Veilig Uitgaan. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.