Kunstwerken aan de beukenlaan, maar dan anders

5

HOLTEN/DIJKERHOEK – Rijdend door Dijkerhoek viel mij het oog op een boom, die daar kennelijk recent in een weiland was neergezet. Deze boom deed me onmiddelijk aan de “kunstenaarsboom” van de beukenlaan denken.

Nog even verder filosoferen en dan kom je tot het volgend:
Die z.g. kunstwerken zijn helemaal geen “kunst” maar gewoon ordinaire uitvoeringen van gewone dingen, daar heb je helemaal geen kunstenaar voor nodig. Haal de boom uit Dijkerhoek op, anders wordt hij waarschijnlijk toch tot brandhout gepromoveerd en leg hem aan het begin van de beukenlaan. Kosten zo goed als niks , want Jan Reilink kan dat met zijn gemeente auto regelen als hij toch tussen de middag even naar huis gaat eten. En dan kom je automatisch op het tweede kunstwerk: De trap. Nou die oplossing is ook snel in Dijkerhoek gevonden. Henk Oosterwijk doet in tweede hands trappen. Ze staan er te kust en te keur op zijn terrein. Goede degelijke gegalvaniseerde trappen met bijna een eeuwig onderhoudsvrij leven.  Zoek er één uit en Jan Reilink regelt dat transport ook even tussen de middag. Misschien valt de prijs erg mee als Henk er zijn reclamebordje op mag hangen. Trouwens als de Dijkerhoekers de boom niet willen missen kun je ook even vragen of Richard Wichink er een wil leveren. Als hij hem als exclusief reclameobject mag gebruiken zullen die kosten ook reuze meevallen.

Maar nu de hamvraag: Hoe halen we dan die subsiedie van de provincie binnen. (Een rare gedachte trouwens. We moeten veel geld uitgeven om een klein deel als subsidie terug te halen. Even doordenken en je komt bij de vraag: Hoe bezorg je zoveel mogelijk ambtenaren werk.)

De oplossing voor die subsidie besprak ik met weerman Freddie voor de viskraam van Reinaardus. Ik vertelde hem dat ik aan gemeentemedewerkers al eens had voorgesteld om weer een uitkijktoren op de Holterberg te plaatsen. Freddie was onmiddelijk enthousiast. Hij kon er uit ervaring als brandwacht op de toen nog bestaande “brandtoren” over meepraten. Je kon kijken tot in Nordhorn etc. etc.  Zelf zie ik nog steeds een mooie hoge uitkijktoeren als echt grote publijkstrekker. Kijk maar eens om je heen, overal waar zulke torens staan trekt deze veel publiek en daar gaat het tenslotte toch om.

Of heeft zo’n toren te weinig met kunst te maken ? Ik zou zeggen laten we dan een kunstenaar een toren laten ontwerpen dan is dat ook geregeld.

5 Reacties
 1. H.J.Paalman zegt

  Hé Johan,
  helemaal met je eens.
  In mijn jeugd had je de uitkijktoren bij het “Theehuis” (hotel de Holterberg) , helaas met de bevrijding gesneuveld.
  Zou mooi zijn als daar weer zoiets gebouwd zou worden.
  Dan heb je gelijk een prachtig uitzicht over het Beukenlaantje.
  En vanaf het Beukenlaantje zie je dan een nieuw kunstwerk boven de bomen uit steken.
  Maar het zal helaas wel niet passen in het gemeentelijk beleid.
  Groetjes uit Raalte,
  Henk Paalman.

 2. echteP zegt

  Waarom er tot twee maal toe vermeld moet worden dat eventueel vervoer tussen de middag wel even geregeld kan worden ontgaat me even. Het idee opzicht spreekt me meer aan dan de filosofie.

 3. Johan zegt

  Johan en Henk ik ben het volkomen eens met jullie idee, maar als ik terug denk aan andere zaken in Holten is het toch wel duidelijk dat wij als Holtenaren geen enkele inspraak hebben, het wordt ons door de strot geduwd door een aantal mensen die geen enkel idee hebben over landschap, maar alleen maar in subsidie euro’s kunnen denken. Met dat geld kunnen de uren van de plannenmakers of, met wat verschrijving, weer tegels aangekocht worden voor de Smidsbelt.
  Ja plannen maken en uitvoeren is 1, maar ook effectief en lucratief dat is 2.

 4. Johan Jansen zegt

  Gast (echteP) speciaal voor jouw dan de uitleg.
  De boom en de trap is te veel voor één vracht.
  Jan Reilink werkt bij de gemeente op de vrachtwagen en woont in Dijkerhoek.
  Dus hij kan het transport bijna gratis erbij doen als hij tussen de middag even thuis gaat eten.
  Maar bovenstaande is natuurlijk allemaal kul.Het gaat om de gedachte er achter, maar dat is je dan misschien ontgaan.
  Ben je wel een geboren en getogen Holtenaar of ben je nog erg jong ?
  De strekking van het verhaal voor jouw dan nog eens extra:
  Gemeente plaats niet allerlei kleinere kul dingetjes op en langs de Beukenlaan maar investeer in een echte publiekstrekker !!

 5. Johan Jansen zegt

  Re gast Johan.
  Ik ben het helemaal met je eens. Ook de twee Holtense wethouders dansen nu al naar de pijpen van de anbtenaren.
  Natuurlijk moeten ze die te vriend houden, want stel je voor dat je niet meet je ambtenaren door één deur kan. Dan kun je je lucratieve baantje snel vergeten. Waar blijven de politieke krachtpatsers van voor de verkiezingen.
  Ook de raad laat zich steeds weer een oor aan naaien.
  (En ik had na het rondweg spectakel (Debakel) nog zo belofd dat ik met pensieon ging. Heb ik me toch nog laten verleiden) Maar dit was echt de laatste keer.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.