Javier Gomez wint EK Triathlon 2009

0

HOLTEN – Javier Gomez heeft de Europese titel Triathlon op de Olympische afstand veroverd. De Spaanse wereldkampioen versloeg na 1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen de Brit Alistair Brownlee, die tweede werd, en de Rus Alexander Brukhankov, die beslag legde op het brons. 

Gomez en Brownlee namen bij het begin van het laatste onderdeel, het hardlopen, afstand van de concurrentie. Gomez had bij de streep bijna een halve minuut voorsprong op Brownlee. Sander Berk was op de 21-ste plaats de beste Nederlander. 

Bij de dames ging de titel naar de 27-jarige Zwitserse Nicola Spirig. Zij versloeg Elizabeth May (2, LUX) en Vanessa Fernandes (3, POR)

Na de wissel fietsen-lopen namen Nicola Spirig, Elizabeth May (LUX) en regerend Europees Kampioene Vanessa Fernandes (POR) afstand van een grote kopgroep. Bij het ingaan van de laatste loopronde lag Spirig alleen aan kop om met een halve minuut voorsprong over de finish te gaan. De Nederlandse dames Lisa Mensink en Danne Boterenbrood maakten lange tijd deel uit van een grote kopgroep. Lisa Mensink werd met de 10-de plaats de beste Nederlandse. Danne Boterenbrood (23) en Birgit Cals-Berk (27) finishten in de middenmoot. Eva Janssen werd 33-ste; Sarissa de Vries 37-ste. 

Bij de junioren veroverde Rachel Klamer uit Denekamp de zilveren medaille. Vooraf had ze gehoopt op een plaats bij de beste 16. De junior boekte bij het lopen winst op de concurrentie maar kwam dertig seconden tekort voor goud. 

De Francaise Emmie Charayon behaalde de Europese titel. Het brons was voor Tracy Graves (GBR). De Nederlandse junior-heren speelden geen rol van betekenis. Maikel Zuijerhoudt was op de 27-ste plaats de beste Nederlander. Peter de Vries werd 29-ste. Zij moesten bijna twee minuten toegeven op Jonny Brownlee. De jongere broer van Alistair Brownlee – één van de favorieten bij de elite-heren, werd Europees Kampioen. De tweede plaats was voor Mario Mola uit Spanje; Anton Kozlov (RUS) werd derde.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.