De locatie van het Enkcoterrein krijgt een nieuwe functie. Na de goed bezochte inloopavond in 2019 zijn er 3 werksessies met de kopgroep geweest. Deze kopgroep bestond uit een vertegenwoordiging van onder andere inwoners, ondernemers en ontwikkelende partijen. Tijdens deze werksessies zijn de ingrediënten voor het Enkcoterrein opgehaald en verwerkt in een visie. De gemeenteraad heeft de visie op 28 mei 2020 vastgesteld en vormt het ruimtelijke kader voor de volgende stap: de inrichtingsschets.
De boodschappen zijn gedaan, het is tijd om te koken!
De inrichtingsschets geeft de gewenste ontwikkelingsrichting voor dit gebied weer. Hierop staan de hoofdlijnen van het stedenbouwkundige en landschappelijke ontwerp waarmee we nu aan de slag gaan. Bij de totstandkoming van het ontwerp houden we rekening met:
de doelgroepen voor wie er gebouwd gaat worden;
het toevoegen van maatschappelijke en toeristische functies;
een plek voor ondernemers.
Belangrijk is daarnaast een mooie aansluiting en overgang tussen het centrum, het stationsgebied en de Holterberg.
Het stedenbouwkundige en landschappelijke ontwerp
De structuurvisie is tot stand gekomen in een intensief participatieproces met bewoners en belangstellenden. Aan de hand van deze visie gaan Barbara en Anneriek van het bureau Land-id een stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp maken. Het is de bedoeling om in eerste instantie 2 ontwerpen te schetsen. Met sfeerbeelden geven zij een impressie van het plan. Ook maken zij inzichtelijk hoe het parkeerprobleem wordt opgelost, waar de wandelpaden komen en hoe het groen eruit komt te zien. Het doel is om uiteindelijk tot een ontwerp te komen.
Denk mee!
“Regelmatig krijg ik de vraag wanneer er op het Enkcoterrein gebouwd gaat worden. Dat is een begrijpelijke en terechte vraag. Niets liever willen we allemaal dat hier snel nieuwe ontwikkelingen kunnen starten. Nu de gemeenteraad het afgelopen jaar de structuurvisie heeft vastgesteld, is het tijd om samen na te denken over de toekomstige inrichting van het gebied. Waar maken we wandelpaden, waar willen we groen in het gebied en hoe houden we goed rekening met voldoende parkeerruimte? Allemaal vragen die we graag samen met u en jou willen oppakken.
Net zoals de kopgroep heeft meegeholpen met het opstellen van de structuurvisie, hebben we nu opnieuw uw en jouw hulp nodig. Dat gaan we doen in de vorm van klankbordgroepen. Aan de hand van een aantal ontwerpen willen we het gesprek aangaan over de inrichting van het nieuwe gebied.
We zijn daarbij erg benieuwd naar uw en jouw mening zodat we zo goed mogelijk rekening kunnen houden met de wensen.
Denk daarom met ons mee en draag een steentje bij om tot een mooi inrichtingsschets te komen. Mag ik op u en jou rekenen?”
Erik Wessels, wethouder
Werkgroepen denken mee
Net als in 2019 gaan we ook nu werkgroepen vormen. Het is de bedoeling dat bewoners en belangstellenden bij de inrichtingsschets betrokken blijven. Via de zogenaamde klankbordgroepen, waarvoor iedereen zich kan aanmelden, kan men meedenken. Er is ruimte voor maximaal 25 deelnemers. Bij meer aanmeldingen maken we een representatieve samenstelling uit de aanmelding van inwoners (leeftijden en doelgroepen), ondernemers en belanghebbenden.
De werkgroepen bespreken de ontwerpen, brengen meningen en ideeën naar voren. Het doel is om een ontwerp te maken dat mede gedragen wordt door de inwoners van Holten. De gemeenteraad neemt het besluit. Uw rol is adviserend en meedenkend.
Verdere proces
Na de inrichtingsschets stellen we een omgevingsplan op. Hierin leggen we alle planologisch-juridische regels vast met betrekking tot het bouwen en de aanleg. Naar verwachting start het slopen van de panden op het Enkcoterrein in het najaar van 2022. We hopen dat we in 2023 kunnen beginnen met bouwen.
Vanaf week 9 volgt er meer informatie via de website en sociale media voor geïnteresseerden die zich kunnen aanmelden voor de werkgroepen.
Heeft u vragen over het Enkcoterrein?
Neem dan contact op via [email protected].