voor Holten, door Holten

GGD adviseert over veilig buiten eten

0

Voorkom een voedselinfectie
 
HOLTEN – Elk jaar lopen honderdduizenden mensen een voedselinfectie op.

Zeker nu de zomer is aangebroken en veel mensen regelmatig buiten eten, is er een verhoogde kans op een voedselinfectie. Hoe kunt u een voedselinfectie voorkomen? En wat moet u doen als u toch een voedselinfectie heeft opgelopen?

Voedselinfectie
Een voedselinfectie is een ontsteking van maag en darmen. Deze ontsteking kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie of virus. De klachten kunnen zijn: misselijk voelen, braken, diarree, buikpijn en koorts. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over. Jonge kinderen, ouderen en mensen die minder afweer hebben, kunnen hier wel zieker van worden.
 

Voorkom een voedselinfectie
U kunt met eenvoudige maatregelen voorkomen dat voedselinfecties ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om uw handen vaak te wassen met water en zeep. Doe dit in ieder geval:
– voordat u eten klaarmaakt.

– na het aanraken van rauw vlees.
– voordat u aan tafel gaat.
– na toiletbezoek.
– na het verschonen van luiers.

Andere tips om een voedselinfectie te voorkomen:
– Zorg dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel.
– Gebruik voor rauw vlees en rauwe groenten aparte snijplanken.
– Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.
– Was rauwkost altijd goed.
– Verhit vlees, vis en schelpdieren voldoende. Het beste is dat het gaar is.
– Als u het eten weer opwarmt, moet u dit door en door verhitten.
– Zet eten zo snel mogelijk in de koelkast nadat ze gekocht zijn.
– Haal eten pas vlak voordat u het gebruikt uit de koelkast.
– Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg.
– Als u klaargemaakt eten wilt bewaren, laat het dan snel afkoelen.
– Bewaar kliekjes nooit langer dan 2 dagen in de koelkast.

Hoe kunt u een besmettelijke maag- en darminfectie krijgen?
Besmetting vindt meestal plaats door het gebruik van voedsel, water of melk waar bacteriën inzitten. Vooral in vlees en melk op kamertemperatuur kunnen de bacteriën snel groeien.

U kunt ook een maag- en darminfectie oplopen door virussen. Virussen worden vaak overgedragen via handen. Al enkele dagen voor het ziek worden tot dagen erna kan het virus in de ontlasting zitten en via de handen in de mond terecht komen. Dit kan komen doordat de handen niet goed gewassen worden na gebruik van een toilet. Soms kan een virus ook via braaksel overgedragen worden.

Toch ziek?
Een voedselinfectie gaat meestal vanzelf over. Wacht rustig af en eet pas als u trek krijgt. Drinken is wel belangrijk. Door diarree en overgeven kan het lichaam veel vocht verliezen. Let daarom op uitdroging, vooral bij kinderen en ouderen.
Uitdroging kunt u herkennen aan:
– niet of weinig plassen (minder dan drie keer per dag; donkere urine en dorst)
– droge mond en diepliggende ogen
– koude armen en benen

Neem bij de eerste tekenen van uitdroging contact op met de huisarts. Als er diarree is met bloed, dan moet u altijd de huisarts bellen. Bij twijfel of als de klachten niet over gaan kunt u ook altijd contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met het meldpunt infectieziekten: 053-4876840 of mailen naar [email protected]

WAARDEER JE DIT ARTIKEL?

Deel dit artikel dan met je vrienden!
Wanneer je actief deelt zul je dit bericht minder vaak zien!
close-link