Tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken

0

HOLTEN – Met de zomervakantie in aantocht, is het goed om u bewust te zijn van de inbraakmethodes die veel worden toegepast en van wat u zelf kunt doen om een inbraak in uw woning te voorkomen. Daarom volgen hier een aantal preventietips:

Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u namelijk zeker dat het een prima slot is. De producten hebben diverse testen ondergaan waaronder de zogenaamde inbrekerstest. In de praktijk is gebleken dat deze producten, mits volgens de regels gemonteerd, de kans op een inbraak sterk verkleinen. Een slot dat voldoet aan de eisen herkend u aan het SKG logo, en het R-etje. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.

Sluit altijd alle deuren en ramen, vergeet vooral niet een wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al gaat u maar even naar de buren of boodschappen doen. Want als een insluiper zo maar uw woning binnen kan, zonder in te hoeven breken, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met uw spullen vandoor gaat. Laat daarom nooit ramen of deuren open als u weg bent. Draai daarbij de sloten altijd in het nachtslot. Uw deur is met alleen dichttrekken toch makkelijk open te maken door middel van bijvoorbeeld een creditcard of hard stuk plastic, de zogenaamde flippermethode. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.

Beveilig ook de bovenverdieping van de woning. Inbraken gebeuren niet alleen via ramen en deuren op de begane grond, maar ook via ramen of deuren op de bovenverdieping (en zelfs via dakramen). Vooral als de inbreker makkelijk bij deze ramen kan komen, door bijvoorbeeld op een uitbouw te klimmen. Dit geldt ook voor balkons. Het is dus zaak om ook uw ramen van de bovenverdieping goed te beveiligen.

Inbrekers die volgens de zogenaamde Bulgaarse methode binnenkomen, breken het cilinderslot af. Dat kan alleen als de cilinder uitsteekt buiten het deurbeslag (het ijzeren plaatje dat voor het slot zit) en als het beslag zelf van slechte kwaliteit is, of afschroefbaar is van buitenaf. Goed beslag beschermt uw sloten tegen afbreken. Inbraakveilig beslag is dik en heeft geen schroeven aan de buitenkant.

Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjesboren. Hierbij boort de inbreker een gat in het kozijn, zodat hij bij de sleutel en de deurklink kan komen aan de andere kant van het kozijn. Bespreek met uw medebewoners een vaste plek waar u de sleutels uit het zicht neerlegt.

Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.

Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft.

Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. En berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje. Graveer postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen en maak er dan een foto van naast een liniaal zodat de grootte eenvoudig te bepalen is, het kan van belang zijn bij politieonderzoek. Kijk uw verzekeringspolis eens goed na of u verzekerd bent tegen diefstal door braak. Let erop dat nieuwe aankopen en bijvoorbeeld verbouwingen van invloed kunnen zijn op uw verzekering, en dus ook op de beveiliging van uw woning.

Geef de woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Plak dus geen afwezigheidbriefje op uw deur. Sluit een paar lampen en bijvoorbeeld uw radio op een tijdschakelaar aan. Zo wekt u de indruk dat er iemand aanwezig is. Een extra tijdschakelaar op de 1e etage versterkt het idee dat er bewoners aanwezig zijn.

Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze er achter te komen of bewoners afwezig zijn. Voorkom meer ellende en zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.

Zorg voor voldoende buitenverlichting. Wanneer u graag wilt weten wie er voor de deur staat voordat u de deur opent, dan heeft u een aantal mogelijkheden zoals glas in of naast de deur, een videofoon of een eenvoudige deurspion. Verlichting naast de deur is hierbij erg belangrijk.

Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg. Inbrekers proberen vaak via de hoger gelegen verdieping binnen te komen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.