Eerste Streek- en Duurzaamheid evenement

0

HOLTEN – Zaterdag 13 oktober vindt in Holten het eerste Streek- en Duurzaamheid evenement plaats.

Op de Smidsbelt kunt u van 10.00 tot 14.00 uur veel (h)eerlijke producten uit de directe omgeving kopen en proeven. Daarnaast zijn er op het gebied van duurzaam leven en wonen stands met informatie over schone energie, (elektrische) fietsen, milieuvriendelijk bouwen en wonen en mensvriendelijke huidverzorging. Ook een streeklunch zal niet ontbreken.

Duurzaam Holten organiseert dit evenement. Na het zonnepanelenproject dat in de afrondende fase is, is nu de aandacht gericht op het dagelijkse leven. Hoe kunnen we ons leven en het milieu duurzamer en schoner maken? Het concept is eenvoudig: gebruik de rijkdom uit je directe omgeving.

Neem op 13 oktober uw boodschappentas mee voor gedroogde appeltjes, kaas, ijs, aardappelen, fruit, groenten, kruiden, jam, speltbrood, wijn, honing, blauwe bessen, vlees, eieren, cake, speltpasta en diverse melen.

Ook kunt u informatie krijgen over groene/sedumdaken, zonnepanelen, zonneboilers, hoog rendement kachels, ( elektrische) fietsen, heidebeheer en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Als concrete actie laat Duurzaam Holten van het graan van de oogstdag aan de Beukenlaan koekjes bakken. Het graan voor de koekjes is een cadeau van de familie Oolbekkink van De Elshof. Het is inmiddels gedorst en ligt nu bij korenmolen De Leeuw in Bathmen. Na het malen gaat het naar bakkerij Nijkamp waar bakker Martin er iets lekkers van gaat bakken.

Als het aan Duurzaam Holten ligt staat dit ‘koekje van eigen deeg’ symbool voor het toekomstbeeld van Rijssen-Holten. Het is bedoeld als stimulans om met z’n allen de zorgen óver de aarde heel concreet om te zetten in zorg vóór de aarde. Dit kan door milieuvriendelijk te produceren en te bouwen en de afstand tussen productie en consumptie zo klein mogelijk te maken. Er is dan een minimum aan brandstof nodig voor het vervoer en de productie. Ook weten we weer waar het eten vandaan komt en wat we eten. Tevens ondersteunt deze wijze van produceren de locale werkgelegenheid. Graan, vlees, zuivel, groenten, fruit, noten, kruiden, vlas, brandnetels, boekweit en spelt zijn prachtige producten voor Holtense bodem.

De organisatie is grotendeels in handen van Jannie Meijer, Francine van Rossem, Frank Helmer, Mieke Urff en Erna ter Steege. Samen met de andere leden van Duurzaam Holten hebben zij diverse ondernemers gevraagd deel te nemen aan dit prachtige evenement. Daarnaast worden alle andere ondernemers uit Holten uitgenodigd aanwezig te zijn op de netwerkplek van het evenement. Van 12.00 tot 14.00 uur kan er onder het genot van een streeklunch, verzorgd door Tastoe, gebrainstormd worden over een duurzamer Holten. Door samenwerking kan er veel tot stand gebracht worden.

Tijdens het evenement worden twee projecten rond het terugdringen van afval gelanceerd. Bij de stand van Duurzaam Holten vindt u een tassenbol waar u uw gebruikte plastictassen in kunt doen. Hiermee wordt de middenstand en alle inwoners van Holten en omstreken uitgedaagd om plastictassen te gaan hergebruiken en bovenal om altijd een eigen boodschappentas mee te gaan nemen.

Tevens is er overleg met de gemeente, die het Streek- en Duurzaamheid evenement op velerlei manieren van harte ondersteunt, over het aanleggen van waterpunten in het kader van http://www.jointhepipe.org . Iedereen kan dan zijn eigen flesje opnieuw vullen met kraanwater. Met dit project steunen we samen schoon drinkwater projecten in Azië en Afrika. Tevens voorkomen we een enorme hoeveelheid plastic afval en de CO2-uitstoot veroorzaakt door productie en vervoer van flessen bronwater. Veel goede redenen om dit prachtige initiatief te realiseren.

Kom en proef het koekje van eigen deeg op het eerste Streek- en Duurzaamheid evenement in Holten. Voor meer informatie http://www.duurzaamholten.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.