Een echt Holtense Begunstigersavond

HOLTEN – Op woensdag 3 maart as. houdt de oudheidkamer weer haar jaarlijkse begunstigersavond. De begunstigersavond vindt plaats in de “Kandelaar” , aan de Stationsstraat te Holten en is toegankelijk voor begunstigers, genodigden en andere belangstellenden. Aanvang 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Een begunstigersavond over Holten en bijna geheel verzorgd door Holtenaren.

Aan het begin van deze avond worden de aanwezigen door het bestuur in het kort op de hoogte gebracht van de gang van zaken in het afgelopen jaar bij de oudheidkamer en plannen voor de komende tijd. Daarna staat er een optreden van de folkloristische dans- groep “De Hoolter Daansers” op het programma.

Na de pauze neemt de werkgroep Foto/Dia weer een buurschap onder de loep. Met beelden van vroeger en nu, is het dit keer ‘Rondom Smidsbelt, de kerk en de Sikkenstraat’.

Voor aanvang, tijdens de pauze en na afloop van de begunstigersavond is er de gelegenheid u op de hoogte te stellen, via diverse standjes, van een aantal activiteiten van de oudheidkamer.

Zo zijn er het afgelopen jaar weer veel artikelen binnengebracht bij de oudheidkamer, een aantal van de deze artikelen zullen te bezichtigen zijn.  Verder zullen een aantal exemplaren uit de collectie mariniersuniformen te zien zijn.

Er is een presentatie over het project ‘Digitaliseren’. Een project van de oudheidkamer in samenwerking met de Oudheidkamer Riessen en de gemeente Rijssen-Holten. Een project met als doel de historische collecties van de samenwerkingspartners digitaal te ontsluiten.

Van Riemko Berends zullen een aantal tekeningen getoond worden, tekeningen die mooi aansluiten bij de presentatie van de werkgroep Foto/Dia.

Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden kennis te nemen en te reserveren voor de uitgave door de oudheidkamer van een tweetal boeken.

Ten eerste een boekje wat door de oudheidkamer wordt uitgegeven in het kader van het leggen op 1 april as. van Stolpersteine, oftewel herinneringsteentjes, bij woningen in Holten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gewoond die zijn weggevoerd en zijn omgekomen. Een boekje dat deels gewijd is aan de Joden en deels aan de bevrijding van Holten.

Ten tweede een boek, waarvan de eerste exemplaren zullen worden uitgereikt op 5 mei as. Een boek geschreven door Jan van der Meulen, een geboren Holtenaar. Een boek over de ervaringen van Jan in de periode 1940-1945, met als titel “Een Holtense jongen in oorlogstijd”. Beschreven wordt in het boek het dagelijks leven in Holten en omgeving in de periode mei 1940 tot november 1944. Dan de gevangenneming door de Duitsers en de detentie in het concentratiekamp in Amersfoort. De deportatie naar Joegoslavië en na de bevrijding de moeizame terugkeer naar Nederland. In het boek speelt boerderij De Buisweerd bij De Wippert min of meer een centrale rol.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer