Actie: de Korhoen terug als beeld in Holten

0

Tenminste, als we dat in Holten willen. Vorig jaar oktober sprak ik toevallig Piet Bos, zoon van Kees. Uiteraard ging het ook over mijn ergernis (en van vele anderen, zo blijkt mij) over het beeldje bij Tastoe dat een Korhoen moet voorstellen maar een Auerhaan is. Het is door de gemeente geplaatst ter vervanging van het in 2011 gestolen bronzen beeldje van de Korhoen aan de zijkant van het vm. Gemeentehuis.

“Ik kan er wel weer een maken hoor”, zei hij opeens en we spraken af dat hij de kosten zou inventariseren. Na enige tijd melde Piet dat hij het beeldje, in was, voor niets zou maken maar dat alleen het gieten in brons ca. € 2.000,- excl BTW zou kosten. Ik vond het een fantastisch idee.

De Korhoen terug, gemaakt door de zoon van Kees! Bijzonder!
We spraken af dat hij zou beginnen en dat ik op zoek zou gaan naar geld om een en ander te kunnen betalen. Want ja, het gaat om echt iets meer dan alleen het gieten. De was moet betaald worden, er moet een mal gemaakt worden, er moet gepatineerd worden, hij moet weer op een steen of kolom worden geplaatst, er moet een bordje bij, er zijn plaatsingskosten, er moet gereden worden naar en van de gieterij, etc.

Kortom: ik kom uit op een benodigd bedrag van ca. € 4.200,-
Ondertussen ging Piet Bos aan het werk. Het was Marlies Volkmann die mij dat via een filmpje op haar smartphone liet zien.
Zie hier het beeld in was, op nog wat details na gereed om naar de gieterij te gaan. Een treffende gelijkenis met het oorspronkelijke beeld!

Het is de bedoeling de Korhoen te plaatsen op een mooie sokkel en het geheel te schenken aan de stichting “het Kulturhus”. Die kan het dan daar een plaats geven, zodat het voor iedereen te zien is en het een veilige plek heeft. Uiteraard heb ik daarover contact gehad met de stichting. En ook de VHBK, de vereniging van de Holtense kunstenaars, ondersteunt dit plan!
Maar eerst moet het benodigde geld er komen. Ik heb daartoe bij de Rabobank Holten een rekening geopend. Ik had graag de rekening “Korhoen Holten”genoemd, maar dan moest ik eerst een stichting in het leven roepen en dan een zakelijke rekening openen. Extra kosten!

Ergo, het is dus een rekening onder mijn eigen naam geworden. In mijn dossier heeft het wel de naam “de Korhoen”.
Het IBAN rekeningnummer is NL10 RABO 0317 8844 92, t.n.v. S.K. de Jong. Ik hoop op vele, vele goede gaven, van bedrijven en particulieren, voor de terugkeer van “onze Korhoen”. In principe kan met € 0,50 per inwoner van Holten het beeldje al gerealiseerd worden. De VHBK doneerde reeds een mooi bedrag om hun intentie te onderstrepen.

Uiteraard houd ik u op de hoogte via dit medium. En overschrijden uw goede gaven de benodigde kosten, dan zal ik dat wat er over is, uiteraard na verantwoording richting u allen, in handen stellen van de VBKH, met het verzoek dit te gebruiken voor herstel van het beeld “de Meelschep” op de hoek van de Larenseweg en de Aaltinksweg. Want ook dat heeft een historie. Het was het begin van een “kunstroute” in Holten destijds!

Met genoegen wil ik u over dat beeld t.z.t. wat meer vertellen.

Sjouke de Jong

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.