Bevrijdingstocht Keep them Rolling op 8 april 2015 door Holten

0

HOLTEN – In het voorjaar van 1945, nu 70 jaar geleden, werd het oosten van Nederland bevrijd door de Canadezen. De oude voertuigen vereniging Keep Them Rolling (KTR) organiseert van 29 maart tot en met 12 april  “The Final Push 2015”.  Zij rijden, op de originele data, met hun voertuigen uit de tweede wereldoorlog de opmars van de Canadezen na van Groesbeek tot in Groningen. Onderweg wordt daarbij stil gestaan op tal van plekken waar bijzondere voorvallen plaatsvonden, zijn er bivakken in Aalten en Delden, en worden er vandaar uit bevrijdings en herdenkingsritten uitgevoerd.

Op 8 april volgt er een rit met meer dan 130 voertuigen waaronder tanks en motoren, vanuit het bivak in Delden via Zeldam, Elsen en de Borkeld naar de Canadese begraafplaats in Holten. Hier vindt om 11.00 uur een herdenking plaats. Om 12.15 uur wordt er een defilé afgenomen door de Burgemeester in het centrum van Holten.

Via een rit door de Zuurberg komt de colonne via de Poppe en de Witterietsweg Markelo binnen. Hier volgt een route langs alle scholen, de crashplekken van de drie Bommenwerpers en woonzorgcentrum Anholtskamp. Omstreeks 12.45 uur wordt de colonne verwacht bij de HCR Haverkamp voor een lunch, waarbij u de voertuigen kunt bezichtigen. Ondertussen wordt er op de begraafplaats door kinderen van de hoogste klassen van de basisscholen een bloemetje gelegd, terwijl ze een kwartier later aanwezig zijn op het Beaufortplein voor een herdenking met afvaardiging van het gemeentebestuur en Keep them Rolling.

Om 14.15 uur gaat de stoet weer in beweging voor een defilé door het centrum van Markelo. Vervolgens via Stokkum naar Goor waar ze rond 15.00 uur verwacht worden voor een Static Show van 130 voertuigen, waaronder een paar tanks, op het schoolfeestplein. Hier zal aan de Grotestraat een monument onthuld worden voor de Eerste Poolse pantserdivisie die, als eerste stad in Oost-Nederland, Goor bevrijd heeft. Deze ceremonies in Holten en Goor, zullen bijgewoond worden door afvaardigingen van de Poolse en Canadese Ambassade, Koninklijke Landmacht, Burgemeester en ander hoogwaardigheidsbekleders.

Tegen 16.30 uur volgt dan een defilé langs het nieuwe Monument en het bomscherfmonument ter nagedachtenis aan de 80 gesneuvelden van het bombardement op Goor.

Via het Zeldam steekt de colonne de Rijksweg over om naar de Sluis bij Wiene te gaan voor een kranslegging om ongeveer 17.30 uur, voor de Canadezen die daar tijdens de strijd om de sluis zijn gesneuveld. Daarna gaat het naar Delden waar ze via de oorspronkelijke route dwars door Delden om ongeveer 18.00 uur weer op het bivak hopen te arriveren.

Dit grootse evenement  is natuurlijk uniek en verdient ruime aandacht van de bevolking. Graag willen wij u dan ook verzoeken om op die dag te vlaggen en onze “bevrijders” welkom te heten met uw aanwezigheid langs de straten.

Route Keep Them Rolling  door Holten op 8 april 2015

De route komt Holten binnen via de brug over de A1 om ongeveer 9.45 uur en loopt via de volgende wegen: De Oplegger, Elsenerveldweg, Brilsteeg, Borkeld, Drostendijk, Veenweg, Geskesdijk, Sprokkelweg, Plaggenweg, Eekhoornweg Herdenking om 11.00 uur, Wullenbergweg, Holterbergweg, Molenbelterweg, Koninginneweg, Burg. V.d. Borchstraat, Dorpsstraat defilé om 12.15 uur, (rupsvoertuigen gaan via het station), Oranjestraat, Markeloseweg, Aalpolsweg, Sprengenweg, Langstraat, Parallelweg Markeloseweg.

Holtens weekoverzicht
Abonneer je op ons weekoverzicht en ontvang het laatste nieuws elke zaterdag rechtstreeks in je inbox
Je kunt uiteraard altijd weer afmelden!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer