Archief Holtens Nieuwsblad online

2

HOLTEN – Het hele archief van het Holtens Nieuwsblad staat al op de website http://www.erfgoedrijssenholten.nl.

Op dit moment is met name de geschiedenis van Holten bij de inwoners een groot succes.

Erfgoed Rijssen-Holten is een samenwerkingsverband tussen de Oudheidkamer Hoolt’n en de Oudheidkamer Riessen en de gemeente Rijssen-Holten. In 2008 is het idee ontstaan om de geschiedenis van beide kernen voor de volgende generaties te bewaren op een manier dat het voor iedereen digitaal toegankelijk is.

Op de Habito 2010 in Rijssen was er al een voorproefje van te zien: met de digitale tafel kon jong en oud zich letterlijk een beeld vormen van de historie. Een flink aantal foto’s van de Zandvoortcollectie was al ingescand, meer dan 2.300. Het aantal foto’s neemt de komende maanden toe tot ca.10.000. Voor ouderen was het voornamelijk herkenning, kinderen werden vooral getrokken door de prachtige presentaties die met de digitale tafel mogelijk waren. Via maatschappelijke stages worden de achtergronden van de foto’s onderzocht.

Met de website http://www.erfgoedrijssenholten.nl kan vanuit huis het hele (afgeronde) Holtens Nieuwsblad bekeken worden. Daarin kan op datum gezocht worden, maar ook op bijvoorbeeld naam of onderwerp. Een echte zoekmachine voor Holtenaren en voor iedereen die Holten een warm hart toedraagt! Daarnaast staat de volledige fotocollectie Rijssen in Beeld op deze website, foto’s uit de Zandvoortcollectie en foto’s van oud-Holten.

Naast het uitbreiden van de Zandvoortcollectie wordt rond de jaarwisseling de burgerlijke stand inzichtelijk. Gemeentelijke akten van geboorten, huwelijk, overledenen vanaf het jaar 1811 en voorzover openbaar, zijn dan ook digitaal te vinden via http://www.erfgoedrijssenholten.nl.

De vele vrijwilligers van de beide Oudheidkamers hebben hun handen de komende maanden en het volgende jaar vol om al het materiaal op de juiste wijze te beoordelen en in te scannen. Zij vragen daarbij te zijner tijd hulp van inwoners om de foto’s te beschrijven.

Benader de krant hier rechtstreeks en geef een zoekargument
 

2 Reacties
  1. Hans Paalman zegt

    ik ben benieuwd wat er in het archief over mij is te vinden. Mijn broer Harry maakte mij op de mogelijkheid bekend.

  2. Hans Paalman zegt

    ik ben benieuwd wat er in het archief over mij is te vinden. Mijn broer Harry maakte mij op de mogelijkheid bekend.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.