Allemaal winnaars met glinsterende ogen

0

Door Teun Deijk

HOLTEN – Henny Kruk, voorzitster van de Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Holten is tevreden over het verloop van het programma tot dusver.

De kinderen zijn ondermeer bij het pretpark De Waarbeek geweest. Problemen zijn er bijna niet, zo af en toe een traantje, bij het naar bed toe gaan. Voor vanavond staat het voetbaltoernooi tegen pupillen van Blauwwit Holten op het programma.

Teamvoetbal, kennen de Wit-Russische kinderen nauwelijks, maar ze excelleren in het straatvoetbal van weleer. Van de meisjes voetballen er maar enkelen mee. De vriendinnen Anja, Diane, Liza en Tania vinden het best leuk in Nederland. Toch willen ze dolgraag weer naar huis. Het meest hebben ze genoten van pretpark De Waarbeek en Mc Donalds, maar het allerliefste spelen ze gewoon thuis, bij hun gastgezin. Diane is te gast bij de familie Reefhuis.

“Je kunt prachtig buiten spelen. Het is een heel mooi huis.” Het liefst rijdt ze op de pony. Tolk Olga Lanko logeert al voor de derde keer bij Gerard Kolkman. Ze heeft geheel alleen het Nederlands onder de knie gekregen. Zij verzet bergen werk voor de Stichting. Het meest geniet zij van de fietstochten door de buitengebieden van Holten, bij Gerard Kolkman achterop de tandem. Op de velden wordt driftig tegen het balletje getrapt.

Jennike Reefhuis is voor de eerste keer gastmoeder, “Je gunt die kinderen een blik in het rijke Nederlandse leven. Je wilt graag dat ze een stuk gezondheid en een onvergetelijke herinnering meenemen naar hun vaderland.” Het is best een hele taak voor de gastgezinnen. Gedurende 8 weken begeleiden ze de kinderen, pro Deo, op hun dagelijkse gang naar school en ’s middags naar de diverse evenementen. De Wit-Russische kinderen vergapen zich in de winkels aan alle luxe, die er hier is. Het communiceren, gaat van dag tot dag beter, al blijft veel nog handen en voetenwerk. Diane slaapt samen met Lieke Reefhuis op de kamer en heeft het prima naar haar zin. Dinie en Henk Paalman hebben al eerder een Wit-Russisch jongetje gehad. Het valt hun op dat hun logeetje Maksim beter wil luisteren naar Henk, als naar Dinie.

Ze hebben geweldig moeten lachen toen het kereltje pasta, pindakaas, hagelslag en ham tegelijk op zijn brood deed. Zo heeft iedereen zijn ervaringen met deze kinderen. De duisternis is al ingevallen als de laatste wedstrijden worden beëindigd. Iedereen is winnaar. Alle kinderen krijgen een herinneringmedaille en de Wit-Russische kinderen gaan ook nog eens naar huis met een prachtige oranje bal, gesponsord door de ING bank. Het is een gekrioel van jewelste voor het doel als een gezamenlijke foto wordt genomen. Je ziet alleen maar stralende kindergezichten. Dat is waar iedereen het voor doet. Kinderen een prachtige vakantie bezorgen, zodat ze gesterkt en gezonder weer naar hun vaders en moeders terug kunnen gaan.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.