Aanhouding in vergiftigingsonderzoek

Holten – Een 67-jarige man uit Holten is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht aas te hebben vergiftigd en dit als voer voor o.a. roofvogels te hebben neergelegd in het veld.

Medio oktober werd door politiemensen van de afdeling Rijssen-Holten van de politie Twente in samenwerking met een aantal flora en faunabeheerders een onderzoek gestart. Dit onderzoek had te maken met het feit dat in het veld langs de Oude Deventerweg en de Dorperdijk in Holten spullen werden aangetroffen die mogelijk met illegale praktijken te maken hadden.

Zo werden een aantal vangkooien en een aantal kadavers van kippen en een houtduif gevonden. Onderzoek aan een van de kadavers in het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole  in Lelystad leerde dat het kadaver was geïnjecteerd met een giftige stof, vermoedelijk parathion.

In de loop van het onderzoek werd duidelijk dat een 67-jarige inwoner van Holten mogelijk iets te maken kon hebben met de aangetroffen goederen.

Zaterdagmorgen 27 oktober jl. werd door twee flora en faunabeheerders, zijnde bijzondere opsporingsambtenaren, gezien dat de 67-jarige op de Dorperdijk in Holten met zijn auto het veld inreed en na te zijn gestopt naar de kadavers van de kippen liep. Gezien werd dat er iets met deze kadavers werd gedaan waarna de kadavers in het veld werden gelegd.

Hierop werd de 67-jarige aangesproken en werden bij hem en in zijn auto spullen waaronder een injectienaald aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor het injecteren met een giftige stof.

De 67-jarige is daarna aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij in de loop van zaterdag de 27e voor verder onderzoek in verzekering is gesteld.

In een tweetal schuren die eigendom zijn van de 67-jarige, werd een grote hoeveelheid gif, vergiftigde eieren, injectienaalden, vangkooien en een aantal nog levende vogels aangetroffen. Deze spullen zijn net als de goederen die in het veld zijn aangetroffen, in beslag genomen.

De man wordt ervan verdacht de laatste maanden, door het injecteren van dode dieren met gif, andere dieren, waaronder een aantal buizerds, vossen en zelfs een egel te hebben gedood.

Naar het zich laat aanzien is er sprake van gebruik van middelen die ook gevaarlijk voor de mens kunnen zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen om wat voor gif het gaat.

De 67-jarige heeft een bekentenis afgelegd. Hij kwam tot zijn daad omdat hij last had van roofwild, waaronder in zijn ogen vossen, verwilderde katten, kraaien, eksters, buizerds etc. Proces-verbaal wordt tegen hem opgemaakt en hij zal zich te zijner tijd bij de rechter moeten verantwoorden. 

Ook de jachthouder, een 72-jarige inwoner van Holten,  waarvoor de 67-jarige toezicht in het veld hield is terzake gehoord. De officier van justitie van het functioneel parket zal gaan bepalen of ook hij wordt vervolgd.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer