Zwarte Piet nog steeds het populairst in omgeving Holten

HOLTEN – Ook in Holten en omgeving is de ‘Zwarte Pieten-discussie’ actueel en onderwerp van gesprek. Een groep inwoners heeft inmiddels deelgenomen aan het landelijke Zwarte Pieten onderzoek, maar de onderzoekers zijn nog op zoek naar meer deelnemers in de landstreek Salland

Deze week is het initiatief http://www.zwartepietenonderzoek.nl gelanceerd. Via deze website kunnen bezoekers in 5 eenvoudige stappen hun ideale Piet samenstellen. Bezoekers kunnen niet alleen aangeven welke huidskleur Piet moet hebben, maar kunnen ook hun mening geven over andere uiterlijke kenmerken zoals haar, lippenstift, oorbellen en de roe. Na het antwoorden van de vragen zien bezoekers een afbeelding van de Piet die zij zelf samengesteld hebben. Deze kan vervolgens gedeeld worden via Facebook of Twitter.

Het Grote Pieten Onderzoek ging begin deze week online en is inmiddels al ruim 2.000 keer ingevuld. De voorlopige resultaten zijn duidelijk: Nederland kiest nog massaal voor een traditionele Zwarte Piet. In de omgeving van Holten en het Salland is dit niet anders. In deze regio stemt zelfs een nog grotere groep op de traditionele Piet.

Hoe werkt het?
Zwartepietenonderzoek.nl hoopt dat in korte tijd zoveel mogelijk Nederlanders de korte vragenlijst invullen. Op die manier kan er een Piet samengesteld worden die past bij het Nederlandse volk. Hoewel het een utopie is dat heel Nederland één Piet omarmt, denken de initiatiefnemers wel degelijk dat de uitkomst van het onderzoek een wezenlijke input kan leveren aan de bekende Zwarte Pieten Discussie. “Er is nu besloten dat er Roetpieten moeten meelopen tijdens de intocht in Meppel, maar waar is dit op gebaseerd?

Is dit echt wat de Nederlanders willen zien?”. Ook wordt er in de media veelal geroepen dat het maar een kleine groep is die tegen de traditionele Zwarte Piet is. Dit onafhankelijke onderzoek kan dergelijke aannames bevestigen of misschien wel verwerpen. “Wij hopen dat dit onderzoek een beter beeld schetst van hoe Nederlanders Zwarte Piet het liefste zien”.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer