Zondag valt beslissing rond paasvuren

HOLTEN – Droog weer vraagt zorgvuldige afweging aansteken paasvuren.

Door de aanhoudende droogte is het maar de vraag of de paasvuren in de gemeente aangestoken kunnen worden. Er zijn 6 vergunningen voor een paasvuur afgegeven. Als code oranje wordt afgekondigd worden de regels voor het aansteken van de paasvuren aangescherpt. Zondag wordt definitief beslist of ze aangestoken kunnen worden.

In de gemeente Rijssen-Holten zijn vergunningen verleend voor 6 paasvuren. 4 daarvan staan in Holten, 2 in Rijssen. De paasvuren worden op eerste paasdag traditioneel aangestoken rond 20.00 uur. Ze zijn een Twents gebruik en een vaste traditie geworden in Rijssen en Holten.
Vele vrijwilligers zijn maanden bezig om de soms grote paasvuren op te bouwen. Het bouwen gebeurt volgens een bepaalde traditie. Zo worden er geen machines bij gebruikt. Het stapelen gebeurt handmatig. Een paasvuur wordt ook wel “boake” genoemd.

Elk jaar is er weer een wedstrijd welk Holtens buurtschap het grootste paasvuur heeft gebouwd. De bouwers van het paasvuur Espelo aan de Okkenbroekseweg zeggen dat zij het grootste paasvuur van Nederland hebben gebouwd. Of dat ook zo is zal zaterdag 23 april blijken bij de jurering.

Nu het weer aanhoudend droog is, heeft de Brandweer Rijssen-Holten alle paasvuren nog nader –opnieuw- bekeken. Daarbij staat veiligheid van de omgeving voorop.
Zoals het er nu uitziet, kunnen de meeste paasvuren volgens de verleende ontheffing doorgaan.
Voor 1 van de paasvuren zal mogelijk een verbod gelden. Dat is afhankelijk van de windrichting op zondag 1e paasdag.

De beslissing of de paasvuren aangestoken mogen worden en zo ja welke, wordt op zondag 24 april 2011 rond het middaguur genomen. Deze beslissing wordt op http://www.rijssen-holten.nl gepubliceerd.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer