HOLTEN – Zorica Rajic, van de politie Rijssen-Holten, heeft op de Holterenkschool direct alle aandacht. ,,Is het geweer geladen?”, zo luidt de eerste vraag aan haar.
Vandaag gaat het echter over voorlichting over vuurwerk. De kinderen blijken goed op de hoogte te zijn, maar krijgen toch te horen dat iedereen onder achttien jaar alleen onder begeleiding van ouders vuurwerk mag kopen. En alleen op de laatste drie dagen van het oude jaar.
Zorica Rajic wijst de kinderen op het herkennen van legaal vuurwerk. ,,Wanneer de gebruiksaanwijzing niet in het Nederlands vermeld staat, weet je dat het illegaal en levensgevaarlijk is.”
Wietse is een liefhebber van lawinebommen. En het blijkt dat sommige leerlingen wel eens gevaarlijk experimenteren. Zij verzamelen wel eens kruit om dat vervolgens aan te steken. ,,Nooit doen”, is het resolute advies van tante agent. Om te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn, mag Wietse, samen met zijn vriendje, laten zien hoe zoiets kan aflopen. Met een handschoen, waar maar twee vingers door kunnen, mogen zij proberen hun veters te strikken. Dat is knap lastig. Het dringt goed tot de kinderen door hoe vervelend het is met een dergelijke handicap door het leven te moeten. Het aansteken van vuurwerk kĆ”n met de sigarettenpeuk van opa, maar het allerbest is een aansteeklont.
Aan het eind van de les krijgen de kinderen een video te zien. Een groep jongeren laat al schietend en schreeuwend zien hoe het nĆet moet. Twee van hen worden meegenomen naar het politiebureau. Dat is nog niet het ergste. De achterblijvers moeten zo nodig nog een zelfgemaakte vuurwerkbom afsteken. De prijs, die ƩƩn van hen daarvoor betaalt is hoog: voor de rest van zijn leven blind aan ƩƩn oog en twee verminkte vingers. De kinderen van groep zeven zijn onder de indruk en vragen of het echt gebeurd is. Gelukkig niet, maar de boodschap is duidelijk
(bron Stentor)