Wanneer je kiest voor een ziekteverzuimverzekering, ben je verzekerd voor de kosten van zieke medewerkers. Zieke medewerkers kosten namelijk veel geld en tijd en door middel van een verzekering voor verzuim wordt het loon en de kosten van een re-integratie en verzuimbegeleiding vergoed. Deze verzekering is niet verplicht voor werkgevers, maar kan veel zorgen wegnemen. In dit artikel kom je te weten wat een verzuimverzekering precies inhoudt, hoe het zit met de kosten van deze verzekering en waarin verzuimverzekeringen van elkaar verschillen.
Wat dekt een verzuimverzekering precies?
Een verzuimverzekering beschermt werkgevers tegen de kosten die gemaakt worden voor zieke werknemers. Denk hierbij aan het loon dat doorbetaald moet worden en de kosten die worden gemaakt tijdens de re-integratie van zieke medewerkers en de begeleiding die zij hierbij krijgen. Een zieke medewerker kost een bedrijf gemiddeld 260 euro per dag, waarnaast er ook productieverlies optreedt. Door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten, kun je deze kosten dekken.
Wanneer je dit besluit neemt, kun je zelf het dekkingspercentage van de verzekering kiezen. Dit percentage kun je variƫren van 70 tot 100 procent van de loonkosten. Tevens is er een onderscheid te maken in het dekkingspercentage in het eerste en tweede ziektejaar van een werknemer. Ook is het mogelijk om de lasten voor de werkgever mee te verzekeringen. Hieronder vallen onder andere de loonheffingen die doorlopen bij het uitvallen van een medewerker.
Over het algemeen ben je voor de volgende verzuimverzekering kosten verzekerd:
ā De eerste twee jaar van het doorbetalen van minimaal 70 procent van het loon van een zieke medewerker.
ā De kosten van de preventie, re-integratie en begeleiding van verzuim.
ā Het risico dat je bedrijf in financiĆ«le problemen komt bij ziekte en verzuim onder medewerkers.
Bij veel verzekeraars heb je te maken met een eigen risico, waarbij je bijvoorbeeld de eerste dagen dat een medewerker ziek is de kosten zelf moet dragen. Soms is er ook een maximum aan wat een verzekeraar uitkeert.
Voor wie is een verzuimverzekering voordelig?
Elke werkgever met personeel loopt het risico op verzuim. Dit kan je bedrijfsvoering ontregelen en heeft vooral een grote impact op kleine bedrijven. Je moet een zieke medewerker immers twee jaar lang doorbetalen en daarnaast komen er nog kosten voor begeleiding en re-integratie bij. Het beste kun je verzuimverzekeringen vergelijken en de kosten hiervan weer vergelijken met de kosten die je maakt in het geval van verzuim om tot een conclusie te komen.
De kosten van de verzuimverzekering; waar kan ik rekening mee houden?
Hoe hoog de kosten van een verzuimverzekering zijn, hangen af van een aantal factoren. Deze factoren bepalen samen de premie die door een bedrijf betaald moeten worden. De volgende factoren zijn van invloed op de premie van een verzuimverzekering:
ā Aantal medewerkers;
ā Bedrijfsactiviteiten;
ā Eigen risico periode;
ā Verzekerd percentage van het loon;
ā Verzuimpercentages van de voorgaande jaren;
ā Of je de werkgeverslasten wilt meeverzekeren;
Naast de bovengenoemde factoren houden verzekeraars rekening met nog meer invloeden, waaronder de gemiddelde leeftijd van de werknemers, de hoogte van het salaris van elke werknemer en nog veel meer.
Om de premie van een ziekteverzuimverzekering te berekenen, worden premie percentages gebruikt. Deze percentages worden vermenigvuldigd met de totale loonkosten, waaruit de premie voortkomt. Gemiddeld ligt de premie op een percentage van 1,5 tot 5,5 van de totale loonkosten.
Waarin verschillen verzuimverzekeringen van elkaar?
Verzuimverzekeringen kunnen erg verschillen, afhankelijk van het bedrijf waar het voor bedoeld is. Onderling kunnen verzekeraars ook afwijken. Daarnaast zijn er verschillende soorten ziekteverzuimverzekeringen. Een voorbeeld hiervan is de conventionele verzuimverzekering, welke rekening houdt met een eigen risico in dagen. Veel kleine bedrijven gebruiken deze verzekering, waarbij veelal een eigen risico van tien dagen wordt gekozen.
Daarnaast is er de verzuimverzekering met stoploss dekking, wat rekent met een eigen risico in geld. De verzekering is zodoende een vangnet voor meer dan gemiddeld verzuim onder medewerkers en wordt ook wel de calamiteitendekking genoemd. Veel grote bedrijven maken van deze verzekering gebruik.
Om de juiste verzuimverzekering voor jouw onderneming te kiezen, kun je het beste verzuimverzekeringen vergelijken. Dit kan overzichtelijk en makkelijk via HR navigator, waarbij je een passende verzekering voor jouw bedrijf en jouw situatie kunt vinden.
Welke verzuimverzekering sluit jij af om jouw onderneming te beschermen tegen verzuim?