Goed nieuws voor huishoudens met een variabel energiecontract: de variabele tarieven zijn per 1 juli gedaald met gemiddeld 6,6 procent. Hiermee zijn de variabele leveringskosten weer terug op het niveau van 2016. Vooral de gasprijs is op dit moment historisch laag. Bij de drie grootste energieleveranciers is de gasprijs met gemiddeld 20 procent het meest gedaald.
Gemiddelde besparing van 101,39 euro op jaarbasis
Bij energieleverancier Oxxio dalen de tarieven met gemiddeld 149 euro op jaarbasis, Vattenfall verlaagt de energierekening met 112 euro en bij Eneco betalen klanten gemiddeld 158 euro minder. Bij Essent zien we een kleinere daling. Zij gaan uit van een verlaging van 69 euro. Uiteraard is de uiteindelijke besparing afhankelijk van het verbruik. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor deze daling. Zo was er sprake van een afname van de totale vraag naar energie vanwege de zachte winter, lage olieprijzen en de economische gevolgen van de coronacrisis. Als gevolg van corona werd er namelijk minder olie gebruikt. Ook het aantal zonuren was erg hoog de afgelopen maanden.
Vast energiecontract blijft goedkoper
Consumenten kunnen in Nederland kiezen uit twee tarieven: een energiecontract met een vast- of een variabel tarief. Bij een variabel tarief kunnen de energietarieven tijdens het contract zowel verhoogd als verlaagd worden. Dit gebeurt op twee momenten in het jaar: op 1 januari en op 1 juli. In Nederland heeft ongeveer 50 procent van de huishoudens een contract met een variabel tarief. Uit onderzoek is gebleken dat deze mensen elk jaar 300 euro meer betalen voor energie, ondanks de daling van de variabele tarieven. Het is namelijk nog steeds goedkoper om een vast energiecontract af te sluiten. Aangezien de vaste tarieven al maanden nóg lager liggen dan de variabele tarieven, is het een goed moment om door middel van energie vergelijken over te stappen en op deze manier de lage energietarieven voor een langere tijd vast te zetten. Bij een vast energiecontract staan de tarieven namelijk voor de hele contractperiode vast.
Investeren in energiebesparende maatregelen
Naast het kiezen voor een vast energiecontract kunnen huishoudens nog op een aantal andere manieren hun energierekening zo laag mogelijk houden. Zo is het tegenwoordig erg interessant om te investeren in energiebesparende maatregelen. Een voorbeeld van een efficiƫnte en rendabele maatregel is het isoleren van een woning. Op deze manier hoeven de bewoners een stuk minder te stoken om de woning aangenaam te houden. Dit zorgt weer voor een leuke besparing op de energierekening. Daarnaast stijgt de woningwaarde door een goede isolatie. Het is ook mogelijk om te investeren in zonnepanelen. Op deze manier wekken de huishoudens op een duurzame manier hun eigen stroom op. Dat maakt ze minder afhankelijk van de prijzen van de energieleveranciers. Daarnaast zijn zonnepanelen goed voor het milieu Ʃn de portemonnee, want de investering is binnen een aantal jaar al terugverdiend.