SPG en het Soma starten infra-opleidingen

0

HOLTEN – SPG InfraVak en het SOMA College zijn gestart met een samenwerking voor infra-opleidingen.

Hiermee willen zij jongeren de kans bieden om in de praktijk een mooi vak te leren en een diploma te halen. Daarnaast hebben SPG InfraVak en het SOMA College het gezamenlijke doel om goede vakmensen op te leiden voor een baan in de infra. Vandaag starten er vier opleidingen: Opperman Bestratingen (niveau 2), Straatmaker (niveau 3), Vakman GWW (niveau 2) en Allround Vakman GWW (niveau 3). In totaal zullen 33 deelnemers de opleiding volgen in Holten.

De deelnemers zijn bij SPG InfraVak in dienst en volgen de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De opleiding is zeer praktijkgericht. Het grootste deel van de tijd (80%) werken de deelnemers bij een aannemer en leren zij in de praktijk op het werk. Zij gaan niet meer dan 20% van hun tijd naar school. Voor het schooldeel (de theorie- en praktijklessen) werkt SPG InfraVak samen met het SOMA College, landelijke mbo-vakopleider voor de infra uit Harderwijk, die speciaal voor SPG InfraVak tijdens de wintermaanden de theorielessen geeft in Holten. De praktijklessen en -examens vinden over het algemeen in Harderwijk plaats. 

Volledig betaald een opleiding volgen

SPG staat voor Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Grond-, Water- en Wegenbouw (GWW). Wie via SPG InfraVak een vakdiploma wil halen, moet wonen in het werkgebied van SPG InfraVak. Dit is de hele provincie Overijssel en het grootste deel van Gelderland. De deelnemers zijn bij SPG InfraVak in dienst die de kans biedt een prima vakman te worden en in ongeveer twee jaar een diploma te halen. De deelnemers gaan per jaar 12 weken lang, 2 dagen per week naar de opleiding in Holten. De andere weken werken zij 5 dagen per week bij een infrabedrijf. De deelnemers c.q. werknemers krijgen vanaf de eerste dag een volledig salaris. Ook de dagen die zij op school doorbrengen worden betaald.

SOMA College

Het SOMA College in Harderwijk is een landelijke mbo-vakopleider voor de infra. In twee tot vier jaar leidt het SOMA College deelnemers op tot Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw (GWW), Monteur GWW-machines, Kaderfunctionaris of Straatmaker. Leren in de praktijk staat centraal. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.