Repair Cafe Holten opent op vrijdag 4 oktober haar deuren

0

HOLTEN – Zit er een gat in je favoriete trui of knippert je bureaulamp?

Geen probleem! Met ingang van vrijdag 4 oktober opent het Repair Café Holten haar deuren. Eén keer in de maand zit er een team vrijwilligers in de Liesenboerderij aan de Larenseweg in Holten klaar om je apparaat, kledingstuk of speelgoed te repareren.

Het is de bedoeling dat mensen bij binnenkomst worden ontvangen door een gastvrouw of gastheer. Hij of zij bekijkt wat men wil laten repareren en overlegt met de vrijwilligers over de mogelijkheden. Als het voorwerp inderdaad te repareren is, dan gebeurt dat samen met de vrijwilliger. Op deze manier wordt er kennis overgedragen en daarnaast is er ook een sociaal aspect. Onder het genot van een kop koffie maakt men een praatje en is men samen nuttig bezig. Uiteraard zijn alle benodigdheden, zoals gereedschap en kleine onderdeeltjes, aanwezig.

Het Repair Café is een landelijk initiatief en wordt ondersteund door een landelijke stichting. ,,Het idee om hier een Repair Café te starten, komt voort uit een brainstormavond van Duurzaam Holten”, vertelt initiatiefneemster Mieke Urff. ,,Veel ideeën kwamen voorbij”, vertelt Mieke. ,,Denk bijvoorbeeld aan het oprichten van een moestuin of het promoten van zonnepanelen. Ik wilde echter ook iets doen aan recycling en had via internet gelezen over het Repair Café. Ik bracht dit ter sprake en men was meteen enthousiast.”

Repareren bevordert de duurzaamheid van producten en daarnaast is het ook een goede mogelijkheid om geld te besparen.,,Mensen gooien tegenwoordig gemakkelijk iets weg. Dat komt enerzijds doordat ze denken dat repareren niet mogelijk is en anderzijds ontbreken soms de tijd en de handigheid. Dat is jammer, want veel spullen kunnen langer mee dan we denken”, zegt Mieke.

Om het Repair Cafe te realiseren, is de hulp ingeroepen van de gemeente en van het Sociaal Cultureel werk Holten (SoCuWe). Zij boden aan om het Repair Café te vestigen in de Liesenboerderij. ,,Een mooie locatie waar we heel bij mee zijn’’, zegt vrijwilligster Gaby Tempelman. ,,We hebben er alle ruimte, de vloer is niet zo kwetsbaar en het is er gezellig.” Dat laatste is belangrijk, want ook mensen die een kop koffie willen drinken of andere buurtbewoners willen ontmoeten, zijn van harte welkom. ,,Het concept past dan ook goed in de nieuwe visie op welzijn’’, zegt Inge Hiddink, manager van SoCuWe. ,,Wijkbewoners ontmoeten elkaar, helpen elkaar en zo ontstaan er leuke, nieuwe contacten in de buurt.”

Het team vrijwilligers is handig en kan veel repareren. Alleen ingewikkelde apparaten zoals laptops en PC’s kunnen niet gerepareerd worde, omdat dat te specialistisch is. Het Repair Café is nog op zoek naar vrijwilligers, met name mensen die fietsen kunnen repareren. Belangstellenden kunnen zich melden bij het Servicepunt Vrijwilligers van de gemeente Rijssen-Holten.

In het begin is er één keer in de maand een Repair Café. Op iedere eerste vrijdagmiddag van de maand bent u van 13.30 uur tot 16.30 uur van harte welkom met spullen die u wilt repareren.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.