Juf Lieneke met pensioen

0

HOLTEN/ESPELO – Zelf was ze er nog helemaal niet aan toe, maar met 65 jaar werd het toch echt tijd voor Juf Lieneke om met pensioen te gaan.

Afgelopen vrijdag werd op feestelijke wijze afscheid genomen van Lieneke Schoute bij De Bosschool.

Tweeëntwintig jaar geleden kwam zij met haar man in Holten wonen. Daarvoor had zij jaren gewerkt als hoofd van de school in Bilthoven. Al snel kreeg men er bij de gemeente lucht van dat zij uit het onderwijs kwam, en werd zij benaderd om invalwerk te doen bij de basisscholen in Holten.

Lieneke is een bezige bij, wiens hart bij het onderwijs ligt. Zij greep deze kans dan ook met beide handen aan. Ze combineerde dit met de zorg voor haar gehandicapte dochter Carlijne en haar zoon Diederik. Gedurende een aantal jaren kwam zij zo bij alle scholen van Holten. Op een gegeven moment kon ze een heel schooljaar lang invallen bij de Dorpsschool in Bathmen.

En toen was daar dertien jaar geleden die vacature voor een leerkracht bij De Bosschool! Ze werd aangenomen en is nooit meer weggegaan.

Juf Lieneke was streng, maar duidelijk voor haar leerlingen. Ze wisten precies waar ze aan toe waren.

Maar bovenal was ze altijd vrolijk, enthousiast en vol humor! Op een leuke manier haalde zij, met veel geduld, het beste in iedere leerling naar boven. Lesgeven, het met de kinderen bezig zijn, deed ze het liefst. In de loop der jaren heeft ze het vak van leerkracht zien veranderen. Lieneke: “Lesgeven is nu heel anders dan vroeger. Het is niet meer alleen lesgeven, er wordt veel meer van de leerkracht verwacht. Mijn jonge collega’s krijgen het moeilijker dan ik het in mijn jaren heb gehad”.

Voor de laatste dag was er een feestelijk programma.

’s Ochtends nam Lieneke alle leerlingen en collega’s mee op een zonnige huifkartocht.

’s Middags was er een receptie bij de school voor alle leerlingen, ouders en belangstellenden.

Groep 7/8 stak in een voordracht nog één keer de draak met haar zere voeten, haar liefde voor drop en haar aanstekelijke lach. Bij het grote cadeau van groep 6 schrok ze zich een hoedje toen er ineens een leerling door het papier sprong.

Lieneke: “Het waren mooie jaren op deze prachtige school. We hebben hele mooie, en ook moeilijke tijden gekend, maar ik heb het hier altijd erg fijn gevonden. Ik zal m’n collega’s, het contact met de ouders, en vooral jullie, donderstenen – de leerlingen – missen”.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.