Open Dag Oudheidkamer met jubileumactiviteiten

0

HOLTEN – Op zaterdag 27 oktober as. organiseert de “Oudheidkamer  Hoolt’n” weer een Open Dag voor begunstigers en andere belangstellenden.

Een Open Dag met een aantal speciale activiteiten. Zoals het optreden van de Holtense Boerendansers en de aanwezigheid van Siersmid “De Zwarte handen”. Op deze dag zal ook speciaal aandacht worden besteed aan het 25 jarig bestaan van de oudheidkamer, vooral richting de vrijwilligers.

Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur is men van harte welkom bij de oudheidkamer, zowel aan de Dorpsstraat bij het voormalige gemeentehuis, als aan de Kerkhofsweg bij de opslagruimte “’n Spieker”.

In het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat is er zo ongeveer de laatste kans  de thema-expositie “De Barbier” te bekijken. Op de Multi-touch tafel staan ondertussen een tweeduizendtal historische foto’s van Holten en omgeving.

In ’n Spieker kan men een tweetal films bekijken, namelijk een film van ‘Het zwemmen in de Schipbeek’, van rond 1950 en een film van de trouwerij van Jan en Janna Maats.

Op het plein naast de oudheidkamer aan de Dorpsstraat zullen de Holtense Boerendansers tweemaal een optreden verzorgen, voor de eerste keer om 11.30 uur en de tweede keer om 12.30 uur.

De siersmid “de Zwarte Handen”  is deze dag op het plein aanwezig en wel van 11.00 uur tot 15.00 uur, met demonstraties op een zogenaamde ‘veldsmidse’ over het vervaardigen van smeedwerk. Uitgevoerd en gekleed in de stijl van de tijdsperiode 1880 – 1900.

In de expositieruimte is uiteraard beschikbaar de Multi-touch tafel uit het digitaliseringsproject “Digitaal Tafelen”. Een samenwerkingsverband van de oudheidkamers in Rijssen en Holten en de gemeente Rijssen-Holten, met als doel historische foto’s, films, kranten, etc. te digitaliseren en via de website Erfgoed Rijssen-Holten voor een ieder toegankelijk te maken. Op deze Multi-touchtafel zijn ondertussen al een paar duizend historische foto’s van Holten en omgeving te bekijken.

Vrijwilligers van de werkgroepen genealogie en bibliotheek staan u graag te woord.

Uiteraard is ook de opslagruimte van oudheidkamer “’n Spieker” aan de Kerkhofsweg een bezoek waard. Er zijn in het afgelopen jaar weer vele historische voorwerpen binnen gekomen. De werkgroep film vertoont hier een tweetal films. Eén van het ‘Zwemmen in de Schipbeek’, een film van de rond de jaren 1950 en een film van het ‘Trouwen van Jan en Janna Maats’. Misschien herkent u zichzelf wel op deze films.   

Op beide locaties wordt u rondgeleid door vrijwilligers.

U leest het: er is van alles te zien en te horen bij de oudheidkamer op zaterdag 27 oktober a.s.

Graag willen we iedereen uitnodigen voor deze dag!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.