Op woensdag 13 augustus vindt bij de gezamenlijke Holtense musea en cultuurhistorische instellingen de Hoolter Museumdag plaats, die dit jaar in het teken staat van ‘kijkje in de keuken’.
De Hoolter Museumdag is een gezellige en leerzame dag voor jong en oud waar niet alleen veel toeristen op afkomen, maar die ook zeer veel Holtenaren trekt. Op deze dag zijn alle deelnemende instellingen geopend van 10.00 tot 16.00 en deze zijn uitstekend per fiets of auto bereikbaar. De ingang bij iedere deelnemer is duidelijk aangegeven met de Hoolter Museumdag-vlag.
De deelnemende musea en cultuurhistorische instellingen zijn:
Oudheidkamer Hoolt’n, Dorpsstraat 25-27
Collectie Nagelhout (Dorpskerk), Kerkplein 1
Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12
Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Eekhoornweg 10
Diekerhookse Mölle De Hegeman, Dijkerhoekseweg 22
Een kijkje in de keuken van…
Oudheidkamer Hoolt’n: dit museum in het centrum van Holten toont de expositie ‘de Holtense keuken’, de keuken van vorige eeuw zoals velen deze nog zullen (her)kennen. Er zijn keukenopstellingen met op gas en hout gestookte fornuizen, (zeer) oud kook- en bakgerei en authentiek huishoudtextiel van vorige eeuw. In de achterste ruimte is te zien hoe de Mariniers op uitzending hun maaltijden bereidden met noodrantsoen en wat nou die ‘blauwe hap’ precies inhield. Gratis entree. Buiten op het pleintje kan men proeven van kruudmoos, een nostalgisch regionaal gerecht dat hier vroeger in vele keukens werd bereid en voor deze dag op traditionele wijze is gemaakt. Geïnteresseerden kunnen het recept meekrijgen. (www.oudheidkamerholten.nl)
Een kijkje in de keuken van…
Stichting Collectie Nagelhout: in de Dorpskerk (‘de witte kerk’) is een selectie te zien van de kunstcollectie die de naam draagt van de verzamelaar en schenker, de Holtense huisarts J.P. Nagelhout (1901 – 1975). Hij liet zijn collectie na aan de toenmalige gemeente Holten. De collectie, die beheerd wordt door Stichting Collectie Nagelhout Holten, bestaat uit kunstwerken van onder meer Isaak Israëls, John Rädecker en Jan Voerman. In deze selectie schilderijen- en prentencollectie van dokter Nagelhout zijn meerdere werken aanwezig met stillevens van eten en geeft daarmee een uniek ‘kijkje in de keuken van de kunstcollectie van Dokter Nagelhout’. Gratis entree. (www.nagelhoutcollectie.nl)
Een kijkje in de keuken van…
Natuurmuseum Holterberg: Zo’n 15.000 jaar geleden telde ons land slechts een paar honderd mensen die toen allen leefden van de jacht, waarbij het rendier de voorkeur genoot. Op een eigen gemaakt vuurtje werd het vlees gegaard. Tegenwoordig zijn er vele kookboeken beschikbaar met advies over wildplukken en gratis en gezond eten uit de natuur. Natuurmuseum Holterberg, geopend tot 17.00 uur, staat vandaag geheel in het teken van ‘koken uit de natuur’. In de museumshop zijn o.a. natuurboeken en producten uit de natuur verkrijgbaar, zoals honing en jam. Voor het museum gelden entreeprijzen. Speciaal voor de bezoekers van de Hoolter Museumdag: het unieke boek van Kees Bos ‘Tussen Vliegden en Jeneverbes’. (www.museumholterberg.nl)
Een kijkje in de keuken van…
Informatiecentrum Canadese begraafplaats: naast de indrukwekkende Canadese Begraafplaats op de Holterberg staat het Informatiecentrum. Hier wordt door middel van diverse presentaties verteld over het ontstaan en het beheer van het ereveld, een indrukwekkende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Ook is hier informatie over de bevrijding van Noordoost-Nederland en de levensgeschiedenis van onze gesneuvelde bevrijders. Bovendien is er door middel van tijdelijke exposities aandacht voor thematische, aan de bevrijding gerelateerde, onderwerpen. Tijdens de Hoolter Museumdag wordt met ‘een kijkje in de keuken’ extra aandacht geschonken aan de voedselvoorziening van de soldaten aan het front. Het centrum en het ereveld zijn vrij toegankelijk. (www.canadesebegraafplaatsholten.nl)
Een kijkje in de keuken van…
Korenmolen De Hegeman: in het hart van buurtschap Dijkerhoek staat al sinds 1890 windkorenmolen De Hegeman. In deze molen draait het ‘in de keuken’ vooral om meel. De korenmolen is nog altijd maalvaardig. Hier wordt maïs verwerkt tot fijn gemalen meel met behulp van een maalkoppel. De molenaar vertelt tijdens de Hoolter Museumdag graag over de werking van de molen en natuurlijk zijn er heerlijke meelproducten te koop om thuis in eigen keuken te kunnen toepassen. De rondleidingen zijn deze dag gratis. (www.molendehegeman.nl)
Op de website www.oudheidkamerholten.nl is de routekaart voor deze dag reeds te vinden, binnenkort is de gratis routebeschrijving door de schitterende omgeving van Holten ook verkrijgbaar bij alle deelnemers, bij diverse recreatiebedrijven in en om Holten en bij het Toeristisch Informatiepunt in het Kulturhus op de Smidsbelt.
Graag tot ziens op woensdag 13 augustus
Lees het artikel “Hoolter Museumdag 13 augustus: ‘kijkje in de keuken’” op https://www.holtensnieuws.nl/hoolter-museumdag-13-augustus-kijkje-in-de-keuken/