Herdenking 48th Highlanders of Canada

HOLTEN – De militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada worden zondag 10 april op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht.

Op de Canadese Begraafplaats wordt een herdenking gehouden.
Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duiters . Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot toe al toe voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe negentien militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie.

In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van negentien soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto. Het regiment 48th Highlanders was één van de regimenten die Apeldoorn bevrijden in de nacht van 16 op 17 april 1945.

De herdenking begint om 14.30 uur op de begraafplaats. Aan deze herdenking werken mee de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums .,Jhr dr,P.A.C. Beelearts van Blokland voorzitter van Thank You Canada & Allied Forces en Mr. G.J. de Graaf, Burgemeester van Apeldoorn.
Als genodigden zullen aanwezig zijn de burgemeesters van Voorst en Holten Rijssen en een lid van de Canadese Ambassade Tijdens deze herdenking zullen er bloemstukken worden gelegd bij het “Cross of Sacrifice”.

In dit bijzondere herdenkingsjaar verwacht de organisatie extra veel bezoekers voor deze herdenking. Het regiment in Canada bestaat dit jaar namelijk 120 jaar en de 48th Highlanders of Holland bestaan 20 jaar.
In november zullen de 48th Highlanders of Holland op speciaal verzoek van het regiment uit Canada deelnemen aan diverse evenementen in Toronto waaronder een grootse parade in aanwezigheid van vele veteranen uit Canada .
(bron west twente)

1 reactie
  1. jan koorenhof zegt

    de herdenking is op zondag 13 april en niet op 10 april zoals u vermeld Fred de Graaf is geen burgemeester meer van Apeldoorn maar wel Lid van de eerste Kamer Der staten Generaal Dit graag aanpassen in uw bericht
    bedankt

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer