Gemeente doet mee aan de Nacht van de Nacht

0

Op zaterdag 30 oktober 2010 is het de Nacht van de Nacht.

Ook de gemeente Rijssen-Holten doet daar weer aan mee. De nacht wordt voor de 6e keer georganiseerd door de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. In 2009 vonden alleen al in de provincie Overijssel op 26 locaties avondactiviteiten plaats, waaraan meer dan 2.000 mensen deelnamen. Landelijk doen 120 gemeenten en 180 bedrijven actief mee.

Wat is de Nacht van de Nacht?
De Nederlandse nacht wordt steeds lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Het zien van een volle sterrenhemel is zeldzaam, ook in onze provincie. Nachtdieren raken in de war en mensen slapen slechter. Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur. Om ons te kunnen laten genieten van de duisternis worden de lichten tijdens de Nacht van de Nacht gedoofd daar waar dat kan.

Wat doet de gemeente?
De gemeenteraad van Rijssen-Holten heeft besloten waar dat mogelijk is de verlichting in de gemeentelijke gebouwen tijdens de Nacht van de Nacht te doven. Veel verlichting is ’s nachts echter al uit.
Gekeken is waar nog wel verlichting brandt en wat niet noodzakelijk is. De conclusie is dat de lichtbakken aan de lantaarnpalen ook gedoofd kunnen worden. Het is echter niet mogelijk om deze al in de Nacht van de Nacht 2010 te doven. Door in de komende maanden hierover afspraken te maken zal dit wel in de toekomst kunnen.

Ook meedoen?
Iedereen kan aansluiten! Het IVN organiseert ‘Sterren dichtbij’ in Het Overveen aan de Veendijk 4a in Rijssen. Daar is iedereen vanaf 19.00 uur welkom om bij helder weer met een telscoop de sterrenlucht te bekijken en er uitleg over te krijgen. Bij bewolkt weer is er een binnenprogramma. Aanmelden is niet nodig, entree is gratis. Heeft u een winkel, dan kunt u overwegen om de etalageverlichting die nacht te doven. Vermindering van lichtvervuiling en energiebesparing gaan hierbij prima samen. Wilt u meedoen, meldt u zich dan aan op http://www.nachtvandenacht.nl.

Veiligheid
Natuurlijk is licht belangrijk en leuk. Voor de veiligheid of om je veilig te voelen is voldoende licht van belang. Licht kan ook sfeervol zijn, maar er kan minder, slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken en gemeentehuizen beschenen met felle lampen die vaak de hele nacht blijven branden? En is die openbare verlichting wel altijd nodig of kan deze op rustige uren worden gedimd of zelfs worden gedoofd?

Meer informatie
Kijkt u voor meer informatie op de website van de Nacht van de Nacht: http://www.nachtvandenacht.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.