Duurzaam Holten 5 jaar: feestelijke tiende Streek- en duurzaamheidsmarkt

HOLTEN – Stichting Duurzaam Holten bestaat vijf jaar en viert dat zaterdag 1 oktober tijdens de tiende editie van de Streek- en duurzaamheidsmarkt. Publiekstrekkers zijn de nieuwste generatie elektrisch en waterstof gedreven auto’s van Toyota, BMW en Hyundai. Fietsliefhebbers stappen op de Shakefiets en trappen voor een lekkere smoothie. Naast veel informatie over duurzaam wonen en leven zijn er lekkere en gezonde biologische producten uit de regio te koop.  Het evenement is van 10.00 tot 16.00 uur op de Smidsbelt, toegang is gratis.

Vijf jaar geleden werd door een klein groepje Holtenaren de stichting Duurzaam Holten opgericht. Het doel is Holten een stukje groener te maken en Holtenaren bewust maken van hoe ze duurzamer kunnen wonen en leven. De stichting draait volledig op vrijwilligers die zich onder meer bezig houden met heidebeheer, energieacties, de buurtmoestuin, zwerfvuilacties en het Repair Café. ,,We zijn trots op wat we in al deze jaren bereikt hebben. Hierbij werken we nauw samen met de gemeente en de provincie,” vertellen Rob Regoort en Mieke Urff namens de groep vrijwilligers. ,,Mede dankzij de financiële bijdragen van onze Vrienden van Duurzaam Holten is dit allemaal mogelijk.”

Autorijden op waterstof
Een grote publiekstrekker van het evenement wordt gevormd door de nieuwste generatie duurzame auto’s. Zo heeft de stichting de Toyota Mirai naar Holten weten te krijgen. Uniek, want dit is ’s werelds eerste in serie geproduceerde auto die rijdt op waterstof. Daarnaast is ook de nieuwste Prius te zien. Ook de BMW i8, de plug-in hybride sportwagen met een aerodynamisch design, is erbij evenals de BMW i3 en de nieuwste elektrische motorscooter. Hyndai staat er met haar meest innovatieve model, de IONIQ. Rob: ,,Dat we deze auto’s naar Holten hebben kunnen halen, is heel bijzonder. Een unieke gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met de auto’s van de toekomst.”

Shakefiets
Liefhebbers van smoothies en shakes kunnen op de shakefiets stappen en hun eigen smoothie bij elkaar fietsen. Fris, fruitig of liever groenten? Kwestie van doortrappen. Daarnaast zijn er diverse (biologische) streekproducten te koop. Eén van de standhouders is Biologisch Made Easy uit Raalte, de biologische supermarkt en tevens bezorgservice in de regio. Voor meer gezonde producten zijn er kraampjes waar biologische groenten en fruit, brood uit de houtoven en, heerlijke  Italiaanse hapjes te koop zijn. Voor een ontspannende handmassage is Synergiek aanwezig.

Voor kinderen
Speciaal voor kinderen zijn er leuke energie spelletjes te doen uit het energiepakket ontwikkeld door de stichting Buurtkracht. Zo leren ze al spelenderwijs meer over energie door zelf energie op te wekken, opdrachtjes te doen, stickers te plakken en te kleuren. Ook is er een groot springkasteel.

Duurzaam wonen
Er is veel  aandacht voor duurzaamheid op de markt. Naast de auto’s van de toekomst, kunnen bezoekers zich laten informeren over diverse vormen van duurzame energie zoals houtkachels, zonnepanelen,en warmtepompen. Duurzaam Holten organiseert een nieuwe collectieve actie voor de aanschaf van een nieuw type warmtepomp.

Praktische informatie
De Streekmarkt is zaterdag 1 oktober op de Smidsbelt in Holten. Het duurt van 10.00 tot 16.00, toegang is gratis. Meer informatie op http://www.duurzaamholten.nl

Reacties zijn gesloten.