Betutteling horecaondernemers in Rijssen-Holten roept vragen op

HOLTEN – Voor de fractie van de VVD in Rijssen-Holten is het horecaconvenant dat de gemeente Rijssen-Holten met de horecaondernemers heeft afgesloten het toppunt van betutteling. De fractie vraagt zich af wat de reden is dat de horecaondernemers hiermee hebben ingestemd.

In de commissievergadering van 8 maart jl. heeft fractievoorzitter Frans Noordam van de VVD de vraag gesteld hoe dit heeft kunnen gebeuren. Horecaondernemers zijn zo volgens Noordam aangeschoten wild. Als het toppunt van betutteling noemt Noordam het feit dat de gordijnen geopend dienen te blijven. De vele extra verantwoordelijkheden die de horecaondernemers opgelegd krijgen nemen ongewenste vormen aan, aldus de fractievoorzitter.

De VVD-fractie vraagt zich dan ook af wat er mis is met het uitgaan in Rijssen-Holten. Dit doet zij na een roerige discussie in de vergadering over het evenementenbeleid waarbij onder andere voorstellen om op 23.00 uur te stoppen op tafel kwamen. Het convenant zit vol met afspraken welke voor inwoners en ondernemers onbegrijpelijk zijn. Het begint erop te lijken dat uitgaan in Rijssen-Holten door enkel het college kan, met op iedere hoek een politieagent, aldus de VVD.

Noordam en zijn fractie: ‘Het probleem met deze werkwijze is dat er geen sprake kan zijn van maatwerk. Zo vallen het Elsrock-festival of het dorpsfeest in Dijkerhoek beiden onder het evenementenbeleid. Wij zijn van mening dat er steeds sprake moet kunnen zijn van maatwerk, naar aard en schaal van het evenement. Dit betreft ook de horeca, van keurig restaurant tot louche café. Tientallen allesomvattende regeltjes zorgen niet voor veilige en fijne uitgaansgelegenheden’.

Enigszins opmerkelijk is dat de lokale VVD er toch niet voor heeft gekozen het convenant te agenderen voor een volgende commissievergadering. Noordam: ‘er zijn meerdere redenen. Zo is het vaststellen van dit convenant een bevoegdheid van het college, daar gaat de gemeenteraad niet over. Als het college op deze wijze de samenleving wil besturen dan moet hij dat maar doen, wij steunen dit zeker niet. We hebben begrepen dat dit convenant het resultaat is van langdurige onderhandelingen, waarbij wij als fractie de indruk hebben dit voor de horecaondernemers slikken of stikken betekende. Daar leggen we de vinger bij, nu en straks. Ook het feit dat wij niet opnieuw in discussie willen met partijen die het moment kunnen aangrijpen om weer te sleutelen aan de openingstijden is voor ons een reden om de discussie nu uit de weg te gaan’.

Daarnaast steekt het de liberale partij dat er geen ruimte is voor flexibiliteit. Zoals afgelopen zomer waarbij op een uitzonderlijk warme avond de gasten om 24.00 uur van het terras gejaagd moesten worden. Dit is volgens de lokale VVD een wel erg gastonvriendelijk situatie en dat dient volgens hen op dat moment geen enkel doel. In omliggende gemeenten bestaat de mogelijkheid dat op speciaal verzoek verruiming mogelijk is: maatwerk voor inwoners en ondernemers. Noordam: ‘wat is er mis in Rijssen-Holten dat deze betutteling zo nodig is?’

Reacties zijn gesloten.