Zestiende Dorcas Voedselactie

0

HOLTEN  – Dit jaar wordt in de week van 30 oktober tot en met 6 november voor de zestiende  keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6.000 vrijwilligers betrokken.  

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen zijn zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2010 werden tijdens de voedselactie 53.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streven we ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen.

Supermarkten en kerken
Meer dan 600 supermarkten verlenen hun medewerking aan de Voedselactie. Dorcas-vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelende publiek. Op deze lijstjes staan producten die in de voedselpakketten worden gestopt. De klanten kunnen één of meerdere producten van het lijstje kopen en afgeven aan de vrijwilligers. Op 2 november wordt in veel kerken Dankdag voor Gewas en Arbeid gevierd. Honderden kerken zamelen tijdens deze diensten voedsel in.  

In HOLTEN wordt op vrijdag 04 november de Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locaties:
Albert Heijn / C1000 / Aldi.  

Sorteren van voedsel
Direct na de voedselinzameling worden de etenswaren naar verschillende regiocentra gebracht. Daar zorgen honderden vrijwilligers ervoor dat al het voedsel wordt uitgesorteerd en in pakketten wordt ingepakt. Zodra de voedselpakketten verzendklaar zijn gemaakt, gaan vrijwillige chauffeurs op pad naar Oost-Europa om de pakketten daar af te leveren. Ze zorgen vaak zelf voor een gesponsorde vrachtwagencombinatie. De overige transportkosten worden betaald van giften die tijdens de Dorcas Voedselactie in de collectebussen worden gedeponeerd. Meer informatie: http://www.dorcasvoedselactie.nl.

Dorcas Oekraïnehuis
In de week van de Dorcas Voedselactie staat dit jaar in Dordrecht het ‘Dorcas Oekraïnehuis’. Dit huis is gebouwd in een stijl die heel gebruikelijk is in Oost-Europese landen. Vier bewoners moeten zien rond te komen van een voedselpakket en 20 euro. Met hun actie vragen ze aandacht voor de armoedeproblematiek in Oost-Afrika en zamelen ze ook geld en voedsel in voor de voedselactie. Dat gebeurt onder meer met een benefietconcert, een vrouwenochtend met de bekende Tonneke Bijker, een jongerendebat, een kofferbakmarkt en een sing-in. Kijk voor het hele programma op http://www.oekrainehuis.nl. In de loop van  de week besteedt de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio regelmatig aandacht aan de actie.
 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer